Mezek pozdravlja odločitev, da se NMP zaenkrat ne spreminja

Po njegovem mnenju je sedaj na voljo premalo kakovostnih podatkov, na osnovi katerih bi lahko to storili.

Objavljeno
23. junij 2015 18.03
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek in član predsedstva Skupnosti občin Slovenije Marko Rupar pozdravljata odločitev ministrstva za zdravje, ko do nadaljnjega ne bo spreminjalo dežurne službe v zdravstvenih domovih.

Mezek je za STA povedal, da je projekt reorganizacije nujne medicinske pomoči (NMP) v osnovi dober, saj zagotavlja obravnavo urgentnih bolnikov na višjem nivoju - tisti, ki potrebujejo pomoč, bodo hitreje in ustrezneje obravnavani. Vendar pa ob tem opozarja, da 97 odstotkov bolnikov obišče dežurne ambulante v zdravstvenih domovih, ki delujejo ob koncih tedna in med 20. in 7. uro, in le tri odstotke je urgentnih bolnikov. To, da se zaenkrat ne bo ukinilo neprekinjenega zdravstvenega varstva oz. 24-urnega dežurstva v zdravstvenih domovih, Mezek ocenjujejo kot pravilno odločitev ministrstva. Po njegovem mnenju je sedaj na voljo premalo kakovostnih podatkov, na osnovi katerih bi lahko to storili. Po njegovem mnenju je tudi modro, da bo ministrstvo odločalo o vzpostavitvi satelitskih urgentnih centrov na podlagi podatkov, ki jih bodo lahko od začetka prihodnjega leta zbrali z dispečerskima centroma. Ta bosta namreč evidentirala obremenjenost posameznih enot in dostopne čase.

»Odzivni časi se morajo skrajšati«

Rupar, ki je tudi župan Cerknice, pa je dejal, da so se zaradi številnih pripomb v javni razpravi zavzemali, da bi ministrstvo v celoti zavrnilo pravilnik o NMP. Odločitev ministrstva, da reorganizacijo in mrežo pripravi na podlagi podatkov dispečerskih centrov, zanj zadostuje. Rupar želi, da se reorganizacija NMP izvede sistemsko in se najde optimalna rešitev za vse. Zlasti pa zahtevajo, da reorganizacija privede do izboljšanja NMP in naj se upoštevajo pripombe s podeželja. »Naš cilj je, da se odzivni časi morajo skrajšati, zdravstveni domovi pa morajo obdržati 24-urno zdravstveno varstvo«, je dodal.

Na ministrstvu za zdravje so namreč v ponedeljek, mesec dni po končani razpravi osnutka pravilnika o NMP, pojasnili, da koncept sistema ostaja enak, se bo pa predvidena časovnica vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov zamaknila za eno leto. Mreža satelitskih urgentnih centrov, kot so jo predlagali ob osnutku pravilnika, še ni dokončna, pač pa bo ministrstvo o postopni vzpostavitvi odločalo na podlagi podatkov o vseh nujnih primerih in dostopnih časih, ki jih bodo zbrali s pomočjo dispečerske službe. Ta bo začela delovati predvidoma z začetkom prihodnjega leta.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo ministrica Milojka Kolar Celarc pravilnik podpisala avgusta. O reorganizaciji NMP bodo v sredo na skupni seji razpravljali tudi predstavniki skupnosti občin, združenja občin in združenja mestnih občin.