Milan Zver polemizira z Danilom Türkom o izbrisanih

Zver pravi, da sam »ne bi najprej okrcal aktualne oblasti glede njihovega ravnanja«, kot je to storil Türk.

Objavljeno
06. julij 2012 17.18
regent/NSi
Monika Levanič, notranja politika
Monika Levanič, notranja politika

Ljubljana - Predsedniški kandidat SDS Milan Zver meni, da bi se Slovenija v teh kriznih časih morala poenotiti o tem, kako se bo odzvala na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih, ki jo je sicer označil kot »neprijetno zadevo«.

Zver pravi, da sam »ne bi najprej okrcal aktualne oblasti glede njihovega ravnanja«, kot je to, po njegovem mnenju, storil aktualni predsednik Danilo Türk. Ta je namreč izjave predsednika vlade Janeza Janše in ministra Vinka Gorenaka o odškodninah izbrisanim ocenil kot zaskrbljujoče.

Zver pravi, da bi kot predsednik države najprej sklical vrhove slovenske politike in se z njimi odkrito pogovoril ter šele nato nastopil pred javnostjo.

Predsedniški kandidat Milan Zver je sicer na današnji novinarski konferenci povedal, da je skupaj s podporniki v okviru projekta Združeni za prihodnost zbral že 2300 podpisov. Njihovo število pa, po Zverovih besedah, vztrajno narašča.

Predsedniški kandidat SDS in NSi še posebej pozdravlja ljudi s »širših poljan kot so zgolj politične«. Danes je predstavil tri - vodjo raziskovalnega projekta na Inštitutu Jožef Štefan dr. Antona Jegliča, predstojnico Inštituta za histologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in Slovenko leta 2006 dr. Marjeto Zorc in predsednika Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča.

Predsedniški kandidat stavi predvsem na politično enotnost in soglasje. Načelo pravičnosti in suverenosti je označil kot ključni vrednoti, za kateri si bo prizadeval.

Meni, da sta protikandidata Borut Pahor in Danilo Türk pri obljubljenem povezovanju državljanov neuspešna: »Oba sta v praksi ravnala drugače kot zdaj pripovedujeta. Menim, da so besede o povezovalnosti, ki prihajajo z moje strani, precej bolj verodostojne.«

Zver je znova podprl uvedbo zlatega fiskalnega pravila v ustavo. V primeru padca tega pravila lahko celo v nekaj minutah porušimo tisočletni sen o lastni državi, meni kandidat, ki tudi opozarja: »Gre za pomembno odločitev, saj med drugimi vpliva na bonitetno oceno države.«