Milijoni več za občine

Varčevanje: Koalicija popustila, a občine bi še.

Objavljeno
12. julij 2015 18.53
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Dodaten denar občinam bo danes naglo odrejal državni zbor, ker vladi ni uspelo znižati ali prevzeti za 22,8 milijona evrov obveznosti lokalnih skupnosti. Na tem je namreč temeljil dogovor s predstavniki občin na začetku leta o znižanju povprečnine v drugi polovico leta.

Ker ji ni uspelo, vlada predlaga, da bi s hitro spremembo zakona o izvrševanju proračuna občinam v drugi polovici leta dodelila dodatnih 13,7 milijona evrov s povišanjem znižane povprečnine s 500 evrov na 514. Po vladnih ocenah, s katerimi pa se v občinah ne strinjajo, so določeni prihranki namreč vendarle nastali.

Koalicijski poslanci so povišanje na seji odbora za finance v soboto že dvignili na 519 evrov. Opozicijska SDS pa bo danes znova poskusila predlagati 525 evrov, kolikor je povprečnina znašala v prvi polovici leta in kar zahtevajo vsa tri združenja občin.

Poslance je državna sekretarka Mateja Vraničar v zadnjih dneh večkrat opozorila, da za vladno in koalicijsko povišanje lahko v vladi zagotovijo denar iz proračunske rezerve in s prerazporejanjem denarja, ki po ministrstvih ne bo porabljen. Če bi občinam povsem popustili, bi bil nujen rebalans proračuna, je dejala Vraničarjeva.