Minister kritičen do priprav na črpanje

Zdravko Počivalšek je dan prebil med župani in gospodarstveniki s Celjskega ter na pogovorih v Cinkarni

Objavljeno
15. maj 2015 16.38
Zdravko Počivalšek
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje, Žalec - »Tudi sam sem kritičen do počasne priprave državne dokumentacije za začetek črpanja evropskih sredstev v tej finančni perspektivi,« je po obisku pri celjskem županu Bojanu Šrotu povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Minister se je zatem sestal z vodstvom Cinkarne Celje, popoldan pa se je v Žalcu in Celju udeležil dveh pogovorov z župani in gospodarstveniki o izboljšanju podpornega okolja za gospodarstvo.

»Na vladi moramo storiti vse, da se dokumenti, povezani s financiranjem iz evropske perspektive 2014-20 maksimalno hitro zaključijo, da bomo v drugi polovici leta lahko začeli z izvajanjem razpisov za posamezna področja,« je dejal Počivalšek in dodal, da je največ težav s pripravo strategije pametne specializacije, katere osnutek je bil narejen lani avgusta, zdaj pa potekajo zadnja usklajevanja zaradi izboljševanja dokumenta v smer, da bi bil uporaben v smislu boljšega in hitrejšega črpanja sredstev. »Seveda pa smo s tem na drugi strani naredili škodo in prvega pol leta časa že porabili,« je dejal minister.

O Cinkarne je rekel, da je vseslovensko pomembno podjetje in da ima tudi pomemben vpliv na okolje. Prodaje Cinkarne ni želel komentirati, ker postopek teče, upa pa, da bo zaključena ugodno za vse strani - podjetniško, zaposlitveno in okoljsko. Privatizacija se mora odviti v korist države, podjetja in v dobro okolice, kjer podjetje deluje.

Šrot je potrdil, da sta se z ministrom pogovarjala o zaposlitvenih posledicah prodaje Cinkarne, saj se v Celju bojijo, da bi kupec zaprl manj donosne programe in zmanjšal število zaposlenih. Govorila sta tudi o tem, na kakšna sredstva lahko Celje računa v tej finančni perspektivi Evrope iz naslova trajnostne urbane strategije. Če prevedemo - gre za možnost črpanja evropskih sredstev za vsaj delno okoljsko sanacijo Celjske kotline, vsaj njenih urbanih delov. »Pridobili smo informacije, da bomo lahko projekte v zvezi s tem pravočasno končali,« je povedal Šrot.

Ministra je celjski župan seznanil tudi s predlogom Celja, da bi, kar je seveda stvar okoljskega ministrstva, za industrijske deponije po zgledu komunalnih deponij odpadkov ustanovili poseben sklad za zapiranje.

Popoldan se je Počivalšek zadržal še na dveh pogovorih z župani in gospodarstveniki, ki sta ju pripravila odbora SMC. V Žalcu so v Ekomuzeju govorili o tem, koliko je podjetniško podporno okolje spodbuda, koliko pa ovira za gospodarstvo, v celjski Osrednji knjižnici pa je poslanka SMC Margareta Guček Zakošek vodila pogovor ministra s tukajšnjimi gospodarstveniki o uspešnih praksah in možnostih razvoja tukajšnjega gospodarstva.