Minister Maher je evfemizem za črnograditelja

Minister je bil črnograditelj, njegova klet pa je s Černačevo uredbo legalizirana. Bomo priča najkrajšemu mandatu?

Objavljeno
21. marec 2013 12.02
Posodobljeno
21. marec 2013 17.00
Boriš Šuligoj, Koper, Anže Božič, notranja politika
Boriš Šuligoj, Koper, Anže Božič, notranja politika

Piran - Novi minister za infrastruktruo in prostor Igor Maher novinarjem ni povedal vsega, kar je javnost od njega pričakovala. Arhivski zračni posnetki dokazujejo, da je vkopano klet začel graditi po letu 2006, ko je postal svetovalec piranskega župana Tomaža Gantarja. Na svojem zemljišču v Nožedu nad Lucijo je imel dva sporna objekta.

Minister Igor Maher je tudi potem, ko so mu novinarji predočili fotografije, v sredo novinarjem zanikal, da je na kmetijskem zemljišču v bližini Nožeda z lepim razgledom na Sečoveljske soline sam zgradil vkopano klet. »Objekt sem kupil pred 11 leti, stanje je identično, kot je bilo takrat. Tako je tudi danes, jaz nisem v tem času naredil nič nezakonitega,« je izjavil novinarjem pred dvema dnevoma.

Predsednik DL Gregor Virant, ki je še v sredo verjel, da njegov minister ni storil ničesar nezakonitega ali neetičnega, je danes po prvi seji nove vlade spregovoril bolj previdno in napovedal temeljit pogovor z infrastrukturnim ministrom in premierko. »Za takšno stvar si je potrebno vzeti dan ali dva časa, potem pa se bomo skupaj z Alenko Bratušek odločili kako in kaj,« je dejal. V kolikor se bo izkazalo, da izjava Igorja Maherja, da v enajstih letih, odkar je kupil parcelo in nepremičnino, ni ničesar dodatno zgradil brez dovoljenj, pa je Virant namignil, da bi lahko videli najkrajši mandat katerega od ministrov v zgodovini slovenskega parlamentarizma.

»Moje standarde poznate,« je kratko odgovoril o možnih posledicah »afere črnja gradnja«.

Današnje poizvedovanje je razkrilo, da je Maher lastnik zemljišča res že 11 let in da je na njem stara, propadajoča, zapuščena, obraščena koliba, ki jo je zgradil prejšnji lastnik J.K. in katero je želel že prejšnji lastnik legalizirati, enako pa tudi Maher.

Toda Igor Maher je slovenski javnosti zamolčal, da je šele pred kakimi šestimi leti začel z gradnjo kleti, ki je skoraj v celoti vkopana. To dejstvo nam je potrdil tudi Igor Gojak, ki ima v bližini zemljišče in je ves primer predstavil novinarjem in je pripravljen o tem, kako je nastajala klet, pričati tudi pred sodiščem. Gre za klet, velikosti 39 kvadratnih metrov, ki je zgrajena kakih 50 metrov stran od prvotne črne gradnje. Celoten objekt je pokrit s plastjo prsti in na strehi raste trava. Vidno je kamnito pročelje objekta, dolgega kakih šest metrov in visokega nekaj čez dva metra. Objekt je zgradil brez dovoljenj, saj je zakonodaja tedaj dovoljevala pomožen objekt (do 30 kvadratnih metrov površine), vendar bi moral zanj dobiti dovoljenje, za katerega po informacijah piranske upravne enote ni zaprosil.

Zato je Černačeva uredba prišla za novega ministra kot naročena, saj je (po besedah Mance Plazar, predstojnice urada za okolje piranske občine) legalizirala klet. To je potrdil tudi Ivan Seljak, načelnik piranske upravne enote, ki je povedal, da je Maher v ponedeljek preko pooblaščenca sicer podal vlogo za legalizacijo, vendar so na upravni enoti omenjeno vlogo (skupaj še s petimi drugimi) v sredo popoldan zavrgli. »Običajno dobimo na leto nekaj čez 30 vlog za legalizacijo objektov, po sporni uredbi pa smo samo v zadnjem tednu dobili 160 vlog. V naslednjih dneh jih pričakujemo še vsaj 100. Ker bomo imeli s tem veliko dela, smo sklenili čim prej odpraviti vsaj tiste, ki po uredbi niso sporne in so samodejno leagalizirane. Zato smo prvih šest vlog iz tega razloga že zavrgli, najverjetneje jih bomo v kratkem še nekaj deset. Dalj časa bomo reševali in več dela bomo imeli z vlogami za legalizacijo (večjih) nezahtevnih objektov, kjer bodo potrebni upravni postopki,« je pojasnil Seljak in pravega odgovora, zakaj je bil Maher med prvimi, ni podal. Na takšno pojasnilo predstavnikov piranskega urbanizma in piranske upravne enote se je odzval bivši minister Zvone Černač, ki »že na podlagi fotografij iz medijev« vidi, da ne gre za enostaven objekt, kot ga določa uredba. Prepričan je, da upravna enota tega primera ne more rešiti na tak način, kot ga je.

Igor Maher se na naše prošnje danes ni odzval, Miran Starič (za odnose z javnostmi DL) pa je zatrdil, da je šlo pri omenjenih izjavah za nesporazume.

Manca Plazar nam je povedala, da je danes sicer stopila v veljavo sprememba Černačeve uredbe, ki zdaj predpisuje drugače: da je enostavne in nezahtevne objekte mogoče graditi po sporni uredbi le v primeru, če občina z občinskim prostorskim aktom ali odlokom ne določa drugače. V Sloveniji je le malo občin, ki se lahko pohvalijo s takim aktom (menda samo novomeška). To pa zato, ker je to področje doslej urejala država. Zato so v piranski občini za naslednji torek že sklicali izredno sejo občinskega sveta, na katerem bodo sprejemali nov odlok, ki bo pomembno omejil gradnjo enostavnih objektov. Na kmetijskih zemljiščih do velikosti 3000 metrov jih sploh ne bodo dovolili, na zemljiščih do 6000 kvadratnih metrov bodo lahko veliki do 12 kvadratnih metrov, na zemljiščih nad 6000 kvadratnih metrov pa največ 20 kvadratnih metrov. Če bo odlok sprejet v torek, bo lahko začel veljati šele konec meseca (z objavo) in ne bo sankcioniral dejanj pred njegovo veljavo. V piranski občini opažajo izjemen pritisk na zemljišča, zato še zmeraj pričakujejo od nove vlade, predvsem prav od ministra za prostor, da sporno uredbo čimprej umakne, dokler ne bi na državni ravni zagotovili primernejše prostorske rešitve. Samo na piranski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine so že prejeli 40 vlog, s katerimi bi lastniki radi legalizirali objekte celo na varovanih območjih.