Minister Turk o interpelaciji: Zaudarja po naftalinu

Resorni minister interpelacijo opozicije v celoti zavrača.

Objavljeno
26. februar 2013 13.02
Posodobljeno
26. februar 2013 13.03
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana - Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je interpelacijo, ki so jo pred enim tednom vložili poslanci SD, zavrača v vseh točkah.

Na današnji novinarski konferenci je dejal, da so neresnični vsi očitki, z izjemo tistega o neizvrševanju odločbe ustavnega sodišča glede ureditve financiranja visokega šolstva.

Glede očitka o tem, da financiranje visokega šolstva še vedno ni zakonsko urejeno, je minister pojasnil, da odločbe za zdaj ni bilo mogoče spoštovati, za kar obstajajo objektivni razlogi. Hkrati pa to tudi ni ne prva ne zadnja odločitev ustavnega sodišča, ki se je ni spoštovalo »in je interpelacija zaradi tega prej izjema kot pravilo«, je dodal.

Minister meni, da so argumenti nezadostni

Turk ocenjuje, da so argumenti interpelacije » trhli, prisiljeni in mestoma žaljivi«, predlagateljem ne uspe dokazati očitkov, je naštel minister. Odgovor na interpelacijo, ki obsega 61 strani, bo minister poslal vladi, od katere pričakuje podporo.

Obtožbe v interpelaciji zaudarjajo po naftalinu iz prejšnjega stoletja, en del levice pa da je »z mislimi na Cipru, drugi na Kubi, tretji pa misli le na upokojence«, je še dodal Turk. Zato minister meni, da sta argument za interpelacijo verbalni in miselni delikt, prepričan je tudi, da predlagatelji interpelacije »kolaborirajo pri vzdrževanju monopolnega položaja javnega sektorja«.

Poudaril je, da je ves čas delal v javnem interesu. Ni mu vseeno za kulturo, izobraževanje, znanost in šport, zato ga take obtožbe posebej prizadenejo, saj da je bil vedno odprt za predloge. V tem letu odkar ministruje se je prav tako trudil, da nikoli ne bi bil tisti, ki bi nižal raven dialoga, je pristavil, zato se mu obtožbe o brezbrižnosti zdijo nesramni, neresnični in umazani.

Turk očita stranki SD dvoličnost

Interpelacija, ki da je dvolična, po njegovih besedah kaže, v katero smer bo politika zavila. Dvolično je po njegovem mnenju že to, da se mu očita ukinitev ministrstva za kulturo. Dejal je, da on o ukinitvi ni odločal, spomnil pa je tudi na program SD, kjer je pisalo, da naj bo ministrstev deset, eno od njih pa naj bo pristojno za kulturo.

Dvoličnost se kaže tudi pri očitkih glede »nekaj malega zasebnega, ki v slovenskem izobraževalnem sistemu sploh še obstaja, medtem ko soproga predsednika stranke, ki je vložila interpelacijo, dela v zasebnem zdravstvenem zavodu, nekateri člani stranke pa svoje otroke pošiljajo v zasebne šole«.

Ker je bila interpelacija vložena prejšnji teden v torek, je sam menil, da je njen namen, da se iz njega naredi poskusnega zajca, s katerim bi se preverjalo razmerja moči v parlamentu. Vendar pa je bil dva dni zatem sprejet dogovor nove koalicije o podpori novi mandatarki, zato se je po Turkovem mnenju izkazalo, »da je bil motiv interpelacije še nižji - da se opozicija še zadnjič znese nad najbolj izpostavljenim ministrom«.