Minister Virant izbrisanim ponuja višje odškodnine

Neuradno so finančno nadomestilo povišali na 40 evrov z možnostjo civilnih tožb pred sodiščem.

Objavljeno
26. junij 2013 22.44
Anže Božič, Matjaž Albreht, notranja politika
Anže Božič, Matjaž Albreht, notranja politika

Ljubljana – Na ministrstvu za notranje zadeve so popravili osnutek zakona, ki določa višino odškodnin za izbrisane, in ga včeraj tudi koalicijsko uskladili. Neuradno so finančno nadomestilo s prej predlaganih 30 evrov za mesec izbrisa povišali na 40 evrov, kar bi za državo pomenilo okoli 43-milijonski strošek.

Hkrati z izplačilom pavšala bo država tistim izbrisanim, ki bi lahko dokazali višjo škodo, omogočila tudi vložitev civilnih tožb pred sodiščem.

Notranji minister Gregor Virant o konkretnih zneskih po sestanku z vodji koalicijskih poslanskih skupin ni želel govoriti, je pa potrdil, da bodo odškodnine višje. »Spremembe gredo v smer zahtev oškodovancev, a ne verjamem, da lahko zakon v celoti uskladimo. Popolnoma zadovoljni gotovo ne bodo,« je dejal predsednik DL.

Zagovornik izbrisanih Matevž Krivic je najprej določen pavšal, ki je za en dan izbrisa predvideval en evro odškodnine, pred mesecem dni označil za »norčevanje iz zdravega razuma«. Sam je predlagal 260 evrov za mesec izbrisa, kolikor znaša socialna pomoč.

Minister Virant bo predstavnikom izbrisanih nov predlog odškodnin predstavil predvidoma danes. Po naših podatkih bodo do odškodnin upravičeni le tisti, ki so si uredili status – teh je okoli 10.000 –, čeprav oškodovanci zahtevajo, naj velja za vseh 25.671 oseb, ki jim je 26. februarja 1992 prenehala veljavnost dovoljenja za stalno bivanje.

Datum, do katerega bi morala Slovenija sistemsko urediti odškodnine za izbrisane, se je sicer iztekel že včeraj. Evropsko sodišče za človekove pravice je pred enim letom razsodilo v prid Kurića in sedmih sotožnikov, naši državi pa naložilo, da mora v letu dni sprejeti odškodninsko shemo za vse izbrisane. Ker tega ni storila, je odbor ministrov Sveta Evrope Slovenijo že pozval, naj pospeši postopke, sodišče pa kot sankcijo lahko začne obravnavati nove individualne postopke proti naši državi. V koaliciji načrtujejo, da bo popravljni zakon sredi julija obravnavala vlada, poslanci pa naj bi ga potrdili oktobra.