Minister za gospodarstvo Petrovič odstopil

Minister Jožef Petrovič je v dogovoru s premierom Mirom Cerarjem nepreklicno odstopil, zanikal pa je nepravilnosti.

Objavljeno
17. oktober 2014 15.53
Posodobljeno
17. oktober 2014 15.53
Jožef Petrovič
Ni. Č., Delo.si, N. G., M. Š. gospodarstvo
Ni. Č., Delo.si, N. G., M. Š. gospodarstvo

Ljubljana - Novica, da je sedanji minister za gospodarstvo Jožef Petrovič (SMC) morda sodeloval v nezakonitih kartelnih dogovorih s pisarniškim materialom, je danes močno odmevala med politiki.

Popoldan pa je minister Petrovič sporočil, da v dogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem nepreklicno odstopa z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj ne želi obremenjevati dela vlade.

Zanikal je nepravilnosti, da bi bil vpleten v nezakonite kartelne dogovore: »Odstopa nisem ponudil zato, ker bi menil, da sem v svojem preteklem delovanju posloval nezakonito ali neetično, ampak zato, da bom lahko v miru dokazal, da nisem storil dejanj, ki se mi očitajo v medijih,« je dejal.

»Poudariti želim, da so bile vse pogodbe podpisane ob predhodnem soglasju pravne službe in verjamem, da bo družba, v kateri sem bil zaposlen, dokazala, da je ravnala zakonito in da so vse listine, na katerih je moj podpis, zakonite. Podpis, objavljen na spletni strani Televizije Slovenija, ni moj podpis,« je še dejal.

Kot smo sinoči pisali, je Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da so se podjetja  DZS, Extra Lux in Mladinska knjiga dogovarjala glede dobav pisarniškega  materiala državnim organom. Podjetja naj bi tako kršila pravila  konkurence, saj so usklajeno ravnala glede delitve javnih naročil,  oddaje prikrojenih ponudb ter določanja prodajnih cen in drugih  poslovnih pogojev.

Cerar obžaluje, SD v pričakovanju novega kandidata

»Predsednik vlade izraža trdno prepričanje, da bo minister Petrovič tudi uradno dokazal, da ni prišlo do očitanega nezakonitega poslovanja,« pa so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

»Gospodarski minister je iz Stranke Mira Cerarja hkrati pa tudi koalicijski minister. Socialni demokrati pričakujemo, da nam ob prvem srečanju koalicije predsednik Miro Cerar obrazloži ozadje zgodbe, kaj se je dogajalo. Čim prej pričakujemo dobrega kandidata ali kandidatko za gospodarskega ministra ali ministrico, kakor tudi za kohezijo. V naslednjem letu nujno potrebujemo gospodarsko rast in ta je odvisna tudi od dobrega dela gospodarskega ministra in črpanja kohezijskih sredstev. Tako je zdaj velika odgovornost na naših koalicijskih partnerjih,« je Petrovičev odstop na kratko komentiral prvak Socialnih demokratov Dejan Židan in dodal, da kaj več ne more povedati, saj mu je znano le to, kar poročajo mediji. In še, da to, kar se zdaj dogaja, ni dobro.

Odzvali so se tudi iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS). Predsednik Branko Meh je vlado pozval, da se »takšna situacija ne ponovi več«, časa za čakanje na novega ministra in za politične igrice pa da ni več.

»Z ministrom Petrovičem smo začeli dobro sodelovati, izkazal je razumevanje za probleme malega gospodarstva in nam obljubil pomoč, med drugim tudi oživitev Sveta za obrt in podjetništvo v okviru ministrstva,« je, kot so sporočili z OZS, poudaril Meh in spomnil, da smo bili zaradi menjave vlade brez gospodarskega ministra več mesecev.

Korupcija pri naročanju pisarniškega materiala

V Delu smo že pred dvema letoma poročali o dokumentu protikorupcijske komisije, ki je dokazoval dogovarjanje o cenah pisarniškega materiala za javno upravo, zaradi česar je država pribor in papir preplačala. V  dopisu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ministrstvu za javno  upravo iz aprila 2010 je opisano, da je direktor podjetja Extra Lux  Marjan Dermastja priznal dogovarjanje o cenah med Extra Luxom, DZS in  Mladinsko knjigo, s čimer bi se cene povečale za vsaj 30 odstotkov,  skupaj pa bi zaslužili od pet do šest milijonov evrov. Dermastja je  takrat za Delo usklajevanje o cenah, s čimer bi pridobili protipravno  premoženjsko korist, zanikal.

Protipravno ravnanje so danes zanikali tudi na DZS. Ta je pojasnila, da so skupno ponudbo oddali zaradi obsežnejšega javnega razpisa, kot so  bili javni razpisi do takrat in na katerega se nobeno podjetje ni bilo sposobno samostojno prijaviti, saj je obsegal dobavo pisarniškega materiala izredno velikemu številu pravnih oseb, lokacij in različnih  dostavnih naslovov. DZS, Extra Lux in Mladinska knjiga so pogodbo o  skupnem nastopu tudi notarsko overila. DZS bo zoper odločbo AVK sprožila  upravni spor.

Stranke pozivale Cerarja, naj Petroviča razreši

Medtem ko se je dopoldan največja stranka SMC zavila v molk, je vodja poslancev koalicijske SD Matjaž Han v izjavi novinarjem med drugim izrazil upanje, da se bo Cerar s Petrovičem pogovoril in ukrepal, če je kaj narobe. Podobno je menil vodja poslancev Desusa Franc Jurša, da je to najprej vprašanje za SMC in za Cerarja.

V opozicijski SDS so pričakovali, da bo Cerar ob izbiri ministrov iz kvote SMC preveril njihovo dosedanje delo, je v izjavi novinarjem povedal vodja poslancev SDS Jože Tanko. Kot vse vodje poslanskih skupin Tanko upa, da bo Cerar ravnal v skladu z etičnimi standardi.

Da bi bil lahko Petrovič zaradi zgodbe o kartelnem dogovarjanju problematičen, so po besedah poslanca ZL Mihe Kordiša izvedeli že sredi septembra. S tem je bil, kot je dodal, seznanjen tudi Cerar. V ZL so menili, da mora Cerar ravnati v skladu s svojimi etičnimi in moralnimi standardi in naj ministra odpokliče. Če Cerar ne bi ukrepal, mi tudi v ZL razmislili o interpelaciji.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin je menil, da je primer Petrovič »odličen test za predsednika vlade«, saj je neizogibno, da Petroviča razreši.

V Zaab pa so pričakovali, kot so navedli za STA, da »glede na visoke norme, ki jih je predsednik vlade napovedal pred volitvami, interpelacija sploh ne bo potrebna«. In res ni bila.