Ministra lahko ustavi le novi obrambni zakon

Aleš Hojs ne popušča pri preimenovanju vojašnice v Slovenski Bistrici in pri vojašnici Franca Rozmana Staneta.

Objavljeno
08. julij 2012 22.17
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana - Minister za obrambo Aleš Hojs tudi pri vojašnici v Slovenski Bistrici ne popušča niti za milimeter. Poimenoval jo je po teritorialcu, padlem pri Dravogradu, in tako bo ostalo. Tako kot minister ne odstopa niti pri preimenovanju vojašnice Franca Rozmana Staneta.

Ministru zakon o obrambi dopušča, da sam odloča o spremembah imen in poimenovanjih posameznih vojaških objektov. Hojs sicer pravi, da je zakon celo »zaobšel«, ker se je pred poimenovanjem vojašnic po teritorialcih, padlih v osamosvojitveni vojni, posvetoval z njihovimi svojci. Ni pa se posvetoval, kot mu očitajo tudi koalicijski SLS, DL in Desus, denimo z vojaškim muzejem. Ali s katerim od (pre)številnih svetovalcev iz upravnega dela obrambnega ministrstva. Ali navsezadnje s svojimi ministrskimi kolegi.

Prvi zakon o obrambi (Zobr) je nastal v devetdesetih. Doživel je nekaj manjših sprememb, zadnjo v obdobju ministra Antona Grizolda. »Korenite spremembe«, kot pravijo v slovenskem pentagonu, pa ga utegnejo doleteti v tem mandatu. Predlog zakona o obrambi je sicer spisala tudi ekipa prejšnje obrambne ministrice Ljubice Jelušič, vendar ji je že za medresorsko usklajevanje zaradi predčasnih volitev zmanjkalo časa.

Hojs Jelušičevi očitno ne zaupa dovolj, saj se je lotil preverjanja predloga novega zakona. Zdaj je preverjanje pri koncu, pravijo na ministrstvu, zakon pa je pravzaprav nared za usklajevanje in parlamentarno preizkušnjo.

Ker zakon v državnem zboru potrebuje dvetretjinsko podporo poslancev, je Hojs pred objavo novosti v obrambni zakonodaji sklenil potipati politični teren med strankami. »Če soglasja o zakonu pri parlamentarnih strankah ne bo, nima smisla izgubljati energije,« pravi.

Toda minister bi lahko trčil ob težave, kajti sklepi zadnje seje parlamentarnega odbora za obrambo mu nalagajo, naj si v novem zakonu zmanjša pristojnosti pri imenovanju vojaških objektov. Izvedeli smo namreč, da Hojs ne bo posegal v člen zakona, po katerem sme preimenovati prav vse vojaške objekte po svojem okusu. To spremembo lahko z amandmajem predlagajo poslanci, ki pa bodo z močno spremenjenim obrambnim zakonom seznanjeni šele jeseni. Če bodo torej tri koalicijske stranke vztrajale pri stališčih, ki so jih zastopale v razpravi o preimenovanju vojašnic, bo Hojs izgubil mandat nad spornimi spremembami imen. A do takrat bo lahko preteklo še veliko časa.