Ministrica bi zvišala minimalno plačo

Socialni partnerji naj bi se dogovorili za novo formulo izračuna.
Objavljeno
12. september 2017 23.10
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Dogovor o novi formuli za izračun minimalne plače je ena od prioritet v zadnjem letu mandata ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak. Delodajalci bi se o formuli mogoče še bili pripravljeni pogovarjati, o dvigu zneska pa ne.

»Ko imamo gospodarsko rast, in to takšno, kot jo imamo zdaj, morajo tudi ljudje kaj imeti od tega. Prav je, da se veselimo spodbudnih gospodarskih rezultatov. In prav je, da jih delimo z najranljivejšimi družbenimi skupinami. Petodstotna gospodarska rast se mora poznati tudi v denarnicah zaposlenih. Podpiram razmislek o dvigu plač,« je ob inventuri prvih treh let mandata poudarila ministrica Anja Kopač Mrak, ki se ji zdi dogovor o novi formuli za izračun minimalne plače ena ključnih nalog v letu pred parlamentarnimi volitvami.

Po njenih izračunih se je od leta 2014 do 2017 denarna socialna pomoč za samsko osebo dvignila za 32 evrov, z 265,22 na 297,53 evra, povprečna neto plača, po junijskih podatkih, je višja za 50 evrov in znaša 1.045,06, minimalna plača pa zgolj za 16 evrov, na 613,66 evra neto.

»Treba bo najti neko formulo, kjer bo minimalna plača kazala, da je socialna in ekonomska kategorija. O tem se moramo dogovoriti s socialnimi partnerji. Verjamem, da se vsi zavedajo pomena, da je nujno sprejeti dogovor o plačni politiki in tudi minimalni plači, ki bo na srednji rok zagotavljala gospodarstvu rast, hkrati pa odsotnost nemirov, kar je izjemno pomembno,« je utemeljila ministrica in dodala, da je delo vrednota, skupna naloga pa je, da se mu da tista osrednja vloga, ki jo mora imeti.

Socialni partnerji se ne strinjajo

»Za primerjavo bomo pregledali prakso v tujini,« je napovedala ministrica. »Osnovni cilj je, da pridemo do neke formule, ki bo zagotavljala večjo transparentnost, kar je tudi v interesu delodajalcev, saj zdaj januarja ne vedo, za koliko se bo tisto leto dvignila minimalna plača. Treba je pogledati višino v razmerju do povprečne plače in v razmerju do minimalnih življenjskih stroškov. Te kategorije, minimalni življenjski stroški, minimalni dohodek, ki je podlaga za socialno denarno pomoč in varstveni dodatek, minimalna plača in povprečna plača, je treba obravnavati povezano. Žal povzroči dvig samo na eni strani distorzijo. Želeli bi si, da povprečna plača raste, ker bi imeli tako pri minimalni plači in minimalnem dohodku večji maneverski prostor. Vsekakor pa se bo minimalna plača morala dvigniti,« je prepričana Anja Kopač Mrak. Pravi, da so v vsem mandatu poskušali vse dogovoriti v socialnem dialogu in v tem duhu želi to vprašanje dogovoriti s socialnimi partnerji. Da bodo sindikati zamisel podprli, ni dvoma, prav tako, da bodo delodajalci odločno proti.

»Formula se lahko spremeni le ob soglasju vseh socialnih partnerjev. Slovenija je že zdaj nad povprečjem minimalne plače v EU in na osmem mestu po višini minimalne plače v 22 državah EU, v šestih državah namreč minimalne plače ne poznajo,« so komentirali na Gospodarski zbornici Slovenije. Ob prejšnjih razpravah o tej temi pa so med drugim opozarjali, da bi dvig minimalne plače hromil zaposlovanje. Negotovo je tudi, kakšna bo podpora zamisli pri drugih koalicijskih partnericah.