Ministrica bo odstavljena v ponedeljek

Ministrica za kulturo (še) noče odstopiti, manjša drama ob dilemi, ali jo odstavljati v ponedeljek ali torek.

Objavljeno
22. april 2016 10.30
Posodobljeno
22. april 2016 10.30
Julijana Bizjak Mlakar. Tiskovna konferenca Ministerstva za kulturo v Ljubljani, 15. julija 2015
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − »Kar smo naredili, je velika šlamastika,« je zjutraj na kolegiju predsednika državnega zbora vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ocenil koalicijsko odločitev, da bo državni zbor na izredni seji ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar (Desus) odstavljal že v ponedeljek in že v ponedeljek tudi začel razpravo o precej katastrofalnem stanju v Slovenski vojski zaradi varčevanja v zadnjih osmih letih.

Sta razlog Rigelnik in Dragonja?

Izredno sejo za odstavitev ministrice so zahtevali poslanci SMC, razpravo o težavah vojske pa SDS in NSi. Izredni seji že v ponedeljek so ostro nasprotovali iz opozicijskih SDS in NSi pa tudi nepovezana poslanska skupina. Predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu (SMC) so predlagali torek, ki je kot rezervni datum načrtovan za sejo državnega zbora. Za ponedeljek je, so opozorili, že sklicana preiskovalna komisija za banke, kjer bi med drugim o Factor banki, ki je bila pred leti že sanirana z davkoplačevalskim denarjem in bo njeno zapiranje morda davkoplačevalce stalo še dodatne desetine milijonov evrov, morala pričati nekdanji predsednik državnega zbora Herman Rigelnik in brat državnega sekretarja Metoda Dragonje Ciril Dragonja.

Koaliciji so iz opozicije očitali, da bo z onemogočanjem pričanj še dodatno ovirala to preiskavo.

Kljub tovrstnim protestom Jožeta Tanka (SDS) in Ljudmile Novak (NSi) ter opozorilom, da iz koalicije niso navedli nobenega razloga za ponedeljek, pa tudi ocenam nepovezanega Bojana Dobovška, da odpoved pričanj ne bo brezplačna, je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer vztrajala, da mora biti odločanje o odstavitvi ministrice čim prej, ker je to zahteval predsednik vlade Miro Cerar.

Danes to še ni mogoče, ker je Cerar na obisku v ZDA, prvi možni termin je torej v ponedeljek.

Bo odstopila ali za odstavitev ne bo dovolj glasov?

Po neuradnih podatkih je bil razlog, da se SMC ni strinjala s torkom, sicer drug, in ne onemogočanje preiskave ali kaj podobnega, le da ga javno niso navedli, ker jim ne bi najbolj koristil: v torek bi skoraj tretjina poslancev največje stranke zaradi drugih obveznosti in praznikov manjkala, in če bi se pri morebitnem odstavljanju ministrice zelo zapletlo, bi to lahko pomenilo, da je večina v državnem zboru ne bi odstavila.

Brglez je izredno sejo državnega zbora za ponedeljek že sklical, za vsak slučaj je dodana tudi tretja točka dnevnega reda, mandatno-volilna vprašanja, da bi se, če ministrica do ponedeljka morda odstopi, lahko s tem poslanci le seznanili. V tem primeru bo tega dela izredne seje konec v pol ure.

O vojski bo državni zbor v ponedeljek predvsem odločal, ali povabiti v državni zbor predsednika republike, da predstavi svoje, kot je znano, precej kritične poglede o pretiranem varčevanju.

Če bo ta sklep izglasovan, bo seja prekinjena in se bo najbrž nadaljevala po praznikih.