Ministrica nepreklicno zahteva odstope vodilnih v UKC

Vodstvo razlogov za odstop ne vidi, poudarjajo pa tudi zaskrbljenost zaradi vmešavanja politike v vodenje UKC.

Objavljeno
21. maj 2015 17.07
Odprtje novih prostorov Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana 13.maja 2014.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zaradi primera Radan javno pozvala vodstvo UKC Ljubljana in nevrološke klinike, naj zaradi objektivne odgovornosti v tem primeru nepreklicno in takoj odstopita. Zaradi novih dejstev je uvedla tudi izredni strokovni nadzor nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike.

Kolar Celarčeva je pojasnila, da se je za poziv vodstvoma k odstopu odločila glede na najnovejše dogodke v zvezi z dogajanjem na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, zaradi česar tožilstvo sumi zdravnika Ivana Radana sedmih umorov in drugih kaznivih dejanj. POP TV je danes poročala o še enem sumu spornega delovanja na UKC. Iz dokumentov, ki so jih pridobili, menda izhaja, da so najmanj tri zdravnice odklapljale bolnike z aparatov za dihanje in jih tako pustile, da se dušijo. Imena zdravnikov hranijo v uredništvu.

Če vodstvo ne bo odstopilo, bo ministrica od članov sveta zavoda, predstavnikov vlade kot ustanovitelja, zahtevala, naj začnejo postopek ugotavljanja odgovornih vodilnih v UKC Ljubljana, ki so tako ali drugače vpleteni v primer Radan na nevrološki kliniki.

Na ministrstvu obžalujejo, da se je takšna situacija zgodila, vendar močno upajo, da gre za osamljen primer. Verjamejo, da zdravniki svoje delo opravljajo v skladu s Hipokratovo prisego, zato omenjeni incident ne sme vplivati v zaupanje v delo zdravnikov, je še dejala ministrica.

Vodstvo razloga za odstop ne vidi

Vodstvo UKC Ljubljana ne vidi razloga za svoj odstop, skrbi pa jih tudi »vmešavanje politike v vodenje naše največje in najpomembnejše zdravstvene inštitucije.«

Na UKC v izjavi za javnost poudarjajo, da niti vodstvo nevrološke klinike niti vodstvo UKC Ljubljana nista politični funkciji, pač pa vodstveni, ki da odgovorno vodita UKC Ljubljana in nevrološko kliniko v skladu s smernicami tako medicinske kot tudi menedžerske stroke. »UKC Ljubljana vodimo dobro, kar dokazujejo številni kazalci kakovosti in mednarodna priznanja,« menijo.

Oddelek za nevrologijo: Delamo dobro

»Gre za delovanje posameznika, in ne za delovanja celotnega tima,« so na današnji novinarski koneferenci, pred pozivom ministrice k odstopu, v skupni izjavi poudarili zdravniki in medicinske sestre na oddelku nevrološke klinike, ki zagotavljajo, da delajo dobro. Sami se sicer čutijo soodgovorne, ker niso prepoznali, da je kaj takega, kar očitajo Radanu, možno.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je izrazil pretresenost, da je nenadoma človek, ki mu očitajo umor več bolnikov, »postal žvižgač, njegove besede pa čisto zlato«.

V. d. generalnega direktorja bolnišnice Simon Vrhunec pa je znova poudaril, da obžalujejo »vse, kar se je v zvezi s tem primerom slabega zgodilo, za kar smo deloma odgovorni tudi mi«.

Vodušek bi mirneje spal, če ne bi bil več na položaju

Strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek je sicer že ob začetku afere z evtanazijami ponudil svoj odstop, a ga vodstvo UKC ni sprejelo. Vodušek je danes poudaril, da  če bi mu kritična masa na kliniki izrekla nezaupanje, bi se odločil za odstop, je povedal in dodal, da na položaj strokovnega direktorja ni navezan, prav tako bi zagotovo mirneje spal, če več ne bi bil na tem položaju.