Ministri predstavili prednostne naloge

Želijo si oblikovati prednostno listo vlade. Leto se bo nadaljevalo v smeri konsolidacije javnih financ in gospodarske rasti.

Objavljeno
14. januar 2015 15.06
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Ministrice in ministri so na današnjem delovnem posvetu vlade o prioritetah na posameznih področjih v letošnjem letu sklenili, da do prihodnje srede vsak pripravi predlog svojih zares najbolj pomembnih prednostnih nalog. Nato bodo oblikovali skupno prednostno listo vlade, je za STA pojasnil vodja urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Danes je vsak minister predstavil svoje prednostne naloge. Ker je treba izluščiti res najbolj pomembne, so danes določili kriterije, po katerih morajo do prihodnjega posveta oblikovati svoje prioritete.

Večina ministrov je posvet vlade zapustila brez izjav. Prioritete svojega resorja sta novinarjem pojasnila le minister za kmetijstvo in prvak SD Dejan Židan ter ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Ministrstvo za okolje in prostor

Ministrica je pojasnila, da ima njeno ministrstvo tri prioritetne naloge:

•  načrt upravljanja z vodami,

• zmanjševanje birokratskih ovir pri postopkih pridobivanja gradbenih in drugih dovoljenj,

• obravnava zahtevkov za pridobivanje kohezijskih sredstev za občine.

Na vprašanje, ali imajo za izvajanje nalog dovolj denarja, konkretno ni odgovorila.

Ministrstvo za kmetijstvo

• omogočiti želijo, da bodo lahko posamezniki od marca do maja vložili vloge za subvencije, pri čemer bi izplačila znašala 210 milijonov evrov,

• ureditev sistema agrarnih skupnosti,

•  definirati slovenski ribiški program. Slednji bo vreden 27 milijonov evrov, vezan pa bo predvsem na evropska sredstva, je pojasnil minister.

Ob vseh naštetih prioritetah se po njegovem mnenju vsi zavedajo, da je osnova za določitev prednostnih nalog koalicijski sporazum.

V tej luči je Židan komentiral tudi pripravo strategije za upravljanje državnega premoženja oziroma privatizacijo, ki v minulih dneh razdvaja koalicijske partnerje. »Strategija je takšna prioriteta, da niti ne more biti napisana na listah posameznih ministrov,« je pripomnil.