Ministrski kandidati na zaslišanjih

Postopek izvolitev ne bo bliskovit.

Objavljeno
16. februar 2014 19.39
LJUBLJANA, 26.10. 2009, ministrstvo, velika sejna soba, Štefanova 5, novinarska konferenca ministrstva za zdravje, na kateri so predstavili informacije o poteku cepljenja proti novi gripi, o cepilnih mestih, o cepivu in o pomembnosti cepljenja. Alenka
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Ali bo parlament ta teden, ko bodo minili že trije meseci od odstopa gospodarskega ministra Stanka Stepišnika (PS), potrdil tri novem ministre, še ni gotovo.

Po informacijah iz državnega zbora se bodo poslanci najpozneje v četrtek na izredni seji seznanili z odstopom ministrice brez listnice Tine Komel (PS).

Ali bo DZ takrat lahko že glasoval o treh novih ministrih, bo odvisno od razpletov zaslišanj ministrskih kandidatov pred odbori, ki bodo potekali do četrtka.

Gospodarski minister Stepišnik je odstopil 20. novembra lani, minister za zdravje Tomaž Gantar (Desus) pet dni za njim, Komelova prejšnji teden. Potrjevanje ministrov ne bo tako bliskovito kot lani, ko je odstopil Igor Maher. Če bi bil postopek enak kot pri imenovanju Sama Omerzela (DL), bi kandidate odbori zaslišali danes zjutraj, popoldne pa bi bila že glasovanja in prisege.

Na hitrost postopka vplivajo predsedniki odborov, ki se jim morajo kandidati predstaviti. Predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Danijel Krivec (SDS) je Gorazda Žmavca (Desus) povabil na predstavitev v sredo zjutraj.

Vabil pa poslancem in Alenki Trop Skaza še ni poslala predsednica odbora za zdravstvo Alenka Jeraj (SDS). Podobno Metoda Dragonjo na »zaslišanje« še ni povabila predsednica odbora za gospodarstvo Alenka Pavlič (PS).

Državni zbor bo o Dragonji, Trop Skazi in Žmavcu v četrtek lahko glasoval le, če bodo do takrat končane predstavitve pred odbori in bodo predsedniki tudi že pripravili pisna poročila. Skrajni rok za pripravo poročila se bo Krivcu iztekel konec tedna, a praviloma poročila nastanejo prej.

Glede na dolgo dogovarjanje koalicije o kandidatih je malo verjetno, da bi se med zaslišanji ta teden še resno zapletlo in kateri od kandidatov ne dobil podpore vsaj vseh koalicijskih poslancev. Če se to zgodi, pa ima premierka Alenka Bratušek (PS) pravico, da kandidata umakne in predlaga drugega.