Ministrstvo še premleva o Počku

Ministrstvo za obrambo bo odgovore na pobude javnosti pripravilo v prihodnjih dveh tednih.

Objavljeno
29. april 2011 21.37
Posodobljeno
29. april 2011 21.53
D. S.
D. S.
Postojna – Odgovori ministrstva za obrambo na pobude in vprašanja iz javne obravnave osnutka državnega prostorskega načrta (DPN) za osrednje vojaško vadišče Postojna oziroma vadišči Poček in Bač (uradno OSVAD Postojna) bodo dokončno pripravljeni predvidoma v prvi polovici maja.

V petih občinah, ki gostijo osrednje slovensko vadišče, je bila januarja živahna javna obravnava osnutka DPN. Proti načrtom ministrstva za obrambo za posodobitev vadišča, v resnici pa tudi za njegovo širitev oziroma širitev dejavnosti na njem, se je izreklo približno 17.000 podpisnikov peticije za pivško kotlino brez streljanja, izrecni »ne« pa sta osnutku izglasovala tudi občinska sveta Postojne in Pivke.

Glede na napovedi skupine z ministrstva za obrambo in predstavnikov Slovenske vojske bi se moralo ministrstvo do pobud in pripomb (vseh je bilo skoraj petsto) opredeliti v dveh mesecih, vendar tega dela še v tretjem mesecu po javni obravnavi ni končalo. Koliko bo ministrstvo popustilo javnosti in kako se bo izdelava državnega prostorskega načrta nadaljevala, bo znano verjetno šele proti koncu maja.

Novega strelišča Vlačna ne bo

Že zdaj pa je gotovo, da ne bo streljanja z enega konca vadišča, s strelišča pri Baču v občini Ilirska Bistrica, čez območje občine Pivka na drugi konec vadišča, na postojnski Poček, zaradi česar bodo zmanjšali varnostno območje.

Prav tako ne bo novega območja oziroma strelišča Vlačna za streljanje s protioklepnimi sistemi spike, ampak bo vadba s tem orožjem potekala na Počku. Območja izključne vojaško-vadbene rabe na Baču in Počku bodo ostala v obstoječem obsegu, rešitve, zaradi katerih bi morali občasno zapirati cesto proti Mašunu, pa bodo iz načrta izločena. Črtane bodo tudi nekatere predvidene dejavnosti, kot je na primer odmetavanje tovora iz letal, napovedujejo pa dodatne ukrepe za ohranjanje narave.

Preden bo spremenjeni predlog DPN za OSVAD Postojna predstavljen javnosti, se bo z župani sestala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Predmet pogovora gotovo ne bodo samo omejitve, ki jih vadišče prinaša lokalnim skupnostim, temveč tudi plačilo že dogovorjenih, a še ne poravnanih obveznosti za rabo vadišč od leta 2009. Odškodnina za vojaško rabo zemljišč, ki jo občine porabljajo za gradnjo infrastrukture, samo za občino Postojna znaša približno 260.000 evrov na leto, za Pivko in Ilirsko Bistrico pa malo manj.