Ministru Pličaniču so dnevi šteti

»Če v letu dni ne bo tožilskih rezultatov, bo moral minister odstopiti, tožilstvo pa se seli pod notranji resor.«

Objavljeno
07. marec 2012 22.33
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Minister za pravosodje in javno upravo bo moral čez leto dni odstopiti, če tožilstvo ne bo doseglo »nujnih opaznih premikov« pri pregonu gospodarskega kriminala. Tako so v torek zvečer sklenili v IO SDS, ko so na predlog DLGV obravnavali pobudo za spremembo koalicijske pogodbe, da bi pristojnost za tožilstvo prenesli nazaj na pravosodje.

V izvršilnem odboru SDS so sicer ocenili, da za spremembo koalicijske pogodbe ni tehtnega razloga. Prvotni argumenti, s katerimi je DLGV prepričala koalicijske partnerje, da je tožilstvo bolje umestiti v okvir ministrstva za notranje zadeve (MNZ), se v tem času »niso obrnili na glavo«. DLGV je spremembo namreč utemeljevala »predvsem z večjo učinkovitostjo predkazenskega postopka« in v SDS še vedno mislijo, »da je s tako rešitvijo mogoče hitreje odpravljati zaostanke pri pregonu velikega gospodarskega kriminala in vodenju predkazenskih postopkov«.

Kljub temu pa v primeru, da je DLGV kot predlagateljica ponovne spremembe pripravljena prevzeti vso odgovornost za svoj predlog, v SDS dopuščajo možnost kompromisne rešitve, ki bi jo koalicijski partnerji uveljavili s protokolom h koalicijski pogodbi.

Enoletni moratorij

Tako predlagajo, da se izvajanje pogodbe, ki se nanaša na pristojnosti MNZ do državnega tožilstva, začasno odloži do 1. marca prihodnje leto. S spremembo zakona o vladi se skrajni rok za prenos tožilstva tako podaljša s 1. aprila 2012 na 1. marec 2013. Državno tožilstvo pa bi do tega datuma ostalo pod pristojnostjo ministrstva za pravosodje.

Koalicijske partnerice naj bi najpozneje do 20. februarja 2013 ocenile spremembe v delu tožilstva v prvi četrtini mandata. Če bo koalicija soglasno menila, da so bili prioritetni ukrepi uspešno izvedeni in da se je pregon velikega gospodarskega kriminala precej pospešil, bo, kot so zapisali v izvršilnem odboru SDS, podprla vsebinsko spremembo zakona o vladi, s katero bo trajno prenesla državno tožilstvo nazaj na ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Nujne opazne spremembe

Če opaznih sprememb v delovanju tožilstva v tem času ne bo, koalicija zakona o vladi ne bo spreminjala, tožilstvo pa bodo trajno prenesli na MNZ. Pravosodni minister bo v tem primeru prevzel odgovornost za enoletno zamudo ter nepreklicno odstopil najpozneje 1. marca 2013, so še zapisali v SDS.

Da bi se koalicijska pogodba spremenila, mora soglašati vseh pet koalicijskih partneric. Te že imajo na mizi predlog SDS; ali bo soglasje doseženo, pa ni mogoče z gotovostjo napovedati.

DLGV se na predlog SDS včeraj še ni odzvala, sporočili so le, da ga proučujejo. Jakob Presečnik (SLS) nam je povedal, da predlog SDS podpirajo, postavlja pa se mu vprašanje, »kako meriti oziroma določiti uspešnost dela tožilstva. Za to ni nekih enotnih meril, uspešnost dela posameznega organa se meri zelo različno. Je pa prav, da se od vseh funkcionarjev, tudi ministrov, pričakuje, da bodo pri svojem delu dosegli rezultate, ki jih je objektivno mogoče doseči. Če teh ni, se mora vsakdo vprašati, kako naprej.«

Franc Jurša (Desus) je ponovil, da se stranka ves čas zavzema za to, da pristojnost za tožilstvo ostane pod pravosodnim ministrstvom. Se pa strinja, da se od vsakega ministra pričakuje, da če v letu dni ne bo dosegel rezultatov, bo moral odstopiti. Dodal je, da se bo poslanska skupina do predloga SDS opredelila v petek pred sejo državnega zbora, ki bo razpravljal o predlogu spremenjenega zakona o državni upravi, ki še vedno predvideva prenos tožilstva pod notranje ministrstvo.

Matej Tonin (NSi) je povedal, da je svet stranke že podprl prenos tožilstva pod pravosodno ministrstvo in da je v sklepu izvršilnega odbora SDS zapisana odgovornost pravosodnega ministra Pličaniča povsem razumljiva. »Naloga vlade je, da stvari obrne na bolje,« pravi Tonin in pojasnjuje, da je bilo že v času koalicijskih pogajanj doseženo soglasje, da mora kateri koli minister, ki v letu dni ne bo dosegel načrtovanih rezultatov, oditi. »To je Janez Janša večkrat jasno povedal. V smislu ohranjanja političnih položajev se to morda zdi trd predlog, je pa edini logičen,« meni Tonin.

Nedopustno in protiustavno

V največji opozicijski stranki Pozitivni Sloveniji menijo, da omenjeni predlog izvršilnega odbora kaže na to, da v SDS še vedno nočejo priznati ustavnega položaja državnega tožilstva kot dela pravosodja, hkrati pa kažejo svoj nedopustni odnos do ustavnega načela delitve oblasti in samostojnosti organov pregona v konkretnih kazenskih postopkih. Zahtevati od posameznega ministra in politične stranke odgovornost za kazenski pregon v konkretnih primerih je nedopustno, nezakonito in protiustavno.

Sicer si tudi v PS želijo učinkovitega delovanja državnega tožilstva, »pri čemer pa opozarjamo, da se politika ne more in ne sme vmešavati v kazensko procesiranje posameznikov. Odgovornost politikov za učinkovito delo državnega tožilstva se konča pri zagotavljanju ustreznih pogojev za delo in nadzoru nad delovanjem državne tožilske uprave.«