Miro Cerar bo sodeloval z nekompromitiranimi politiki

Na ustanovnem kongresu se je zbralo več kot 500 članov in podpornikov.

Objavljeno
02. junij 2014 16.34
Posodobljeno
02. junij 2014 17.00
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Na gospodarskem razstavišču v Ljubljani je potekal ustanovni kongres stranke Mira Cerarja, kjer se je po naši oceni zbralo več kot 500 ustanovnih članov in podpornikov. Na kongres, ki se je zaradi nepričakovane gneče prestavil za pol ure, vidni politični predstavniki niso bili vabljeni.

»Kako iz krize, kako oživiti stanje duha, kako zaupati vase in v državne institucije? Tako da nadaljujemo ideološke razprtije, da iščemo krivce? Ne. Čas je da vsi skupaj napišemo novo poglavje zgodovine. Združiti se moramo vsi tisti, ki se zavedamo razvojnega potenciala naših ljudi. Združiti se moramo v novo politično jedro, ki bo Slovenijo popeljalo iz krize. Z vrednotami, ki jih zagovarjamo in s sodelovanjem s preostalimi poštenimi in sposobnimi političnimi akterji bomo državljane popeljali iz apatije,« je v nagovoru dejal soglasno izvoljeni predsednik stranke Miro Cerar.

Temeljni vidik njihovega poslanstva bo, »da delo znova postane temeljna vrednota«. Le tako lahko po njegovih besedah ljudem povrnejo dostojanstvo.

Med njimi, da so zaenkrat večinoma novi obrazi, a da se ne odrekajo možnosti sodelovanja z nikomur, ki si želi slediti njihovemu programu. »Potrenujemo ljudi s političnimi izkušnjami, a takšne, ki se doslej niso politično kompromitirali,« je dejal Cerar.

Svoj govor je končal z znanimi besedami: »Za zmago zla je dovolj že to, da dobri ljudje ne storijo ničesar.«

Po uradni ustanovitvi politične stranke se je Cerar zahvalil vsem za udeležbo in podporo.

Ekipa stranke Mira Cerarja

Poleg programa in statuta je politična novinka danes soglasno imenovala tudi najvišja strankarska organa; petnajstčlanski svet in desetčlanski izvršni odbor.

Člani in članice izvršnega odbora stranke so tako postali Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Vesna Žnidar, Janja Hojnik, Mitja Horvat, Gregor Jagodič, Erik Kopač, Simona Kustec Lipicer, Jure Leban in Mitja Sojer.

Svet stranke pa sestavljajo Niko Anžur, Domen Božeglav, Gorazd Čibej, Ksenija Flegar, Horst Hafner, Marjan Jarnjak, Rok Jeram, Anže Kolšek, Boris Koprivnikar, Rebeka Lesjak, Teja Ljubič, Dragan Matič, Goran Mijatovič, Peter Umek in Matej Zakonšek. Podpredsednikov in podpredsednic strank danes še ne bodo imenovali.

Novinka na političnem parketu se bo imenovala stranka Mira Cerarja, pozneje pa bi se lahko preimenovala v Modro Slovenijo, kar je trenutni slogan spletne strani.

Med drugim so bili na kongresu prisotni Peter Jamnikar, nekdanji generalni sekretar stranke LDS, sindikalist (KNSS) Drago Lombar, častni konzul kraljevine Jordanije v Sloveniji Samir Amarin in številni aktualni in nekdanji študentski funkcionarji.

Jamnikar je zbranim novinarjem dejal, da je po njegovem mnenju Cerar prava oseba, ki lahko Slovenijo popelje iz težav - »gospodarskih, socialnih, etičnih in vseh drugih«.

Od soavtorjev programa (glej spodaj) so se kongresa udeležili Erik Kopač in Milan Brglez iz fakultete za družbene vede, Aleksander Kešeljevič, ki sicer ne bo član stranke, Mitja Sojer in Bojan Dobovšek ter Milojka Kolar oba iz fakultete za varnostne vede.

***

Med soavtorji programa najdemo podjetnika Mitjo Sojerja (Mič Styling), nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za finance (pod ministrom Dušanom Mramorjem) Milojko Kolar, predavatelja na fakulteti za varnostne vede Bojana Dobovška, Milana Brgleza, Erika Kopača (oba s fakultete za družbene vede), pravnika Mateja Accetta ter ekonomista Aleksandra Aristovnika in Aleksandra Kešeljeviča. Eden od graditeljev stranke je tudi Peter Jamnikar, ki je bil pred več kot desetletjem generalni sekretar LDS.

Po naših informacijah vsi soavtorji programa sicer niso pripravljeni aktivno vstopiti v politiko in postati vodilni strankarski funkcionarji niti kandidirati na predčasnih parlamentarnih volitvah 13. julija. Ali bodo ostali samo javni podporniki nove stranke, bo znano po današnjem kongresu.