Miro Cerar: Dobro sodelovanje s Hrvaško v begunski krizi je nujno

Če bo Evropa našla rešitev za begunsko krizo in bo Slovenija lahko odstranila ograjo, bo Cerar »najbolj vesel človek«.

Objavljeno
01. januar 2016 19.45
K. Š.
K. Š.
Premier Miro Cerar je danes obiskal sprejemni center v Dobovi, kjer je opozoril, da se lahko število prihodov prebežnikov znova kmalu poveča. Tehnične ovire, torej kilometri ograje z ostrimi rezili na južni meji, so zato po njegovem nujne, kot tudi dobro sodelovanje s Hrvaško. Zato se bo takoj, ko bo mogoče, srečal z novim hrvaškim premierjem in z njim spregovoril tudi o tem, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Opozorila o nujnosti ograje

»Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji,« je opozoril premier Cerar.

Vendar pa si morata po njegovih besedah tako vlada kot tudi celotna Evropa prizadevati, da na zunanjih mejah EU ne bo težav. Opozoril je, da si v Evropo želi po balkanski poti priti več milijonov prebežnikov. Naj se nasprotniki žične ograje spomnijo, kako je bilo takrat, ko je ni bilo in ko so iz sosednje države pošiljali prebežnike razpršeno in nenadzorovano, je pozval.

V nekaj mesecih bi lahko po njegovih besedah znova veliko število prebežnikov želelo vstopiti v Slovenijo, na kar se je treba resno pripraviti. Slovenija se mora pripraviti tudi na bolj zahtevne scenarije, je opozoril. Hkrati pa si po njegovem zagotovilu skupaj z drugimi evropskimi državami prizadevajo za rešitev begunske krize. Če bo uspelo in bo Slovenija lahko odstranila ovire, ki so sicer začasne, bo, kot je dejal, »najbolj vesel človek«. Dokler pa obstaja nevarnost, da se množice prebežnikov razpršijo po območju, je odgovoren, da Sloveniji zagotovi varnost in učinkovito uravnavanje begunskega toka, je dodal.

Po besedah Cerarja je sicer sodelovanje s Hrvaško boljše. Še vedno pa je premalo sprotnega obveščanja in dogovarjanja, kdaj in kako bodo begunce z vlaki pripeljali v Slovenijo. Če bodo druge države, zlasti Avstrija in Nemčija, zaostrovale vstop na svojih mejah, bo zaostrovanje sorazmerno tudi na slovenski strani. Glede na to je pomembno, da Hrvaška sodeluje s Slovenijo, je pojasnil.

Cerar si v 2016 želi več delovnih mest, zaposlitev ...

Premier je ob tej priložnosti državljankam in državljanom zaželel veliko zdravja v novem letu. Kot predsednik vlade si želi, da bi bilo več delovnih mest, več zaposlitev, več priložnosti za mlade in starejše.

Lansko leto se je po njegovih besedah izkazalo kot uspešno, zdaj pa je treba pozitivne trende, denimo v gospodarstvu in na socialnem področju, nadgraditi. Na zdravstvenem področju so lani odprli devet urgentnih centrov, zdaj bo odprt še deseti, je spomnil. Nekaj ključnih sprememb v zdravstvu, po katerih bo zdravstveni sistem bolj učinkovit, je že pripravljenih, je dejal. Želi si tudi, da bi bilo več uspešnih projektov na področju infrastrukture.