Miro Cerar ni sprejel kandidature za varuha

Favorit predsednika republike je ponudbo zavrnil. Borut Pahor zdaj za varuhinjo predlaga Vlasto Nussdorfer.

Objavljeno
04. januar 2013 12.05
Posodobljeno
04. januar 2013 12.05
ace_MIRO CERAR
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

19:10

Predsednik države Borut Pahor se o morebitni kandidaturi za varuhinjo človekovih pravic pogovarja z vrhovno državno tožilko, ustanoviteljico Belega obroča ter publicistko Vlasto Nussdorfer. Nussodrferjeve sicer ni med 26 kandidati, ki so se prijavili na poziv Pahorjevega predhodnika Danila Türka.

15:05

Pravnik Miro Cerar se je odločil, da ne bo kandidiral za položaj varuha človekovih pravic, kar je že sporočil predsedniku države Borutu Pahorju. Ocenil je namreč, da lahko za človekove pravice več stori kot profesor prava in aktivni član civilne družbe.

14:05

Je pa že jasno, da nima podpre največje vladne stranke. Pri SDS so prek twitterja sporočili, da je Miro Cerar »kot nekdanji predsednik Sodnega sveta soodgovoren za kršenje človekovih pravic desettisočev zaradi sodnih zaostankov. Neprimeren za varuha«.

13:05

Pravnik Miro Cerar nam je potrdil, da je res, da mu je predsednik republike Borut Pahor ponudil, naj razmisli, ali je pripravljen kandidirati za položaj varuha človekovih pravic. Cerar namerava Pahorju svojo odločitev sporočiti še danes.

Pravnika sicer ni med 26 kandidati, ki so se prijavili na poziv Pahorjevega predhodnika Danila Türka.

Po včerajšnjih začetnih pogovorih s predstavniki poslanskih skupin je bilo očitno, da izrazitega favorita s seznama ni. Predsednik je sicer danes nadaljeval posvetovanja še z manjšinjskima poslancema, ima pa možnost, da za varuha predlaga tudi nekoga, ki sicer ni sam kandidiral za variha človekovih pravic.

Po nekaterih ocenah bi Miro Cerar utegnil dobiti potrebno podporo 60 glasov v državnem zboru.