Miro Cerar še enkrat za mizo z NSi?

Predsednik SMC bo predvidoma do torka pripravil dopolnjen koalicijski sporazum.

Objavljeno
09. avgust 2014 12.50
DZ
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - V senci burne parlamentarne razprave o morebitnem prenehanju mandata Janeza Janše, se medtem počasi nadaljuje tudi sestavljanje vlade.

Potem ko je najverjetnejši mandatar Miro Cerar (SMC) osnutek koalicijskega sporazuma že bolj ali manj uskladil z levosredinskima Desusom in SD, se v ponedeljek začenjajo posveti parlamentarnih strank pri predsedniku republike.

Prva na vrsti bo zmagovalka volitev, ki bo Borutu Pahorju kot svojega kandidata za novega mandatarja predlagala prvaka SMC Cerarja. V torek in sredo sledijo še ostale poslanske skupine, pri katerih bo predsednik države preverjal, ali lahko Cerar računa na večino pri glasovanju o novem predsedniku vlade. Pahor je napovedal, da bo mandatarja uradno predlagal naslednji ponedeljek, 18. avgusta, kar pomeni, da bi poslanci o podpori Cerarju lahko odločali 22. avgusta.

V NSi, kjer s SMC doslej niso našli dovolj skupnih imenovalcev za koalicijsko sodelovanje, pričakujejo, da bodo strankini pogajalci pred posveti pri predsedniku republike še enkrat poskušali doseči kompromis. Če to ne bo možno, bodo v drugi najmanjši parlamentarni stranki, sicer ključni za medblokovsko »pisano koalicijo«, Pahorju sporočili, da Mira Cerarja za mandatarja ne bodo podprli. Predsednik SMC pa bo predvidoma do torka pripravil dopolnjen koalicijski sporazum, na podlagi katerega pričakuje, da se bodo nakazali že dovolj jasni obrisi nove koalicije.