Möderndorfer: Da ne bo rezov v plače in pokojnine, bo poskrbel izvedbeni zakon

»Slovenija bo uravnotežila svoje javne finance - torej znižala primanjkljaj na 3 ostotke BDP - v petih do osmih letih.«

Objavljeno
24. maj 2013 15.40
DZ, Alenka Bratušek in Jani Moderndorfer
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana - Jani Möderndorfer je po izglasovanem vpisu fiskalnega pravila v ustavo zanikal, da je vlada strašila ljudi z napovedmi, da bodo vpisu pravila sledila 30 odstotna znižanja plač in pokojnin.

»Zelo jasno ste slišali, kakšen je bil dogovor. Z izvedbenim zakonom bo poskrbljeno, da takšni rezi ne bodo potrebni.«

Po njegovih besedah bo Slovenija uravnotežila svoje javne finance - torej znižala primanjkljaj na 3 ostotke BDP - v petih do osmih letih. Če se bodo stranke znova sprle, tokrat ob pripravi izvedbenega zakona in ta ne bo sprejet do 1. januarja 2014, potem bo, po besedah Möderndorferja tako, kot da fiskalnega pravila v ustavi ne bi bilo. »Tega se zavedajo vsi. Zato sem prepričan, da se bomo dogovorili,« je dejal.

Na vprašanje, ali je z lahkim srcem pritisnil tipko »za«, je Möderndorfer priznal, da »mu ni bilo lahko«. »Prepričan sem, da 90 odstotkov državljanov ne pozna fiskalnega pravila in ne ve, kaj prinaša. Zato bo treba veliko delati na tem, da bomo državljanom pojasnili, kaj smo sprejeli,« je povedal.

Vodja poslancev PS zavrača očitke, da so z nasprotovanjem zlatemu pravilu po nepotrebnem izgubili leto dni: »Veliko je bilo napihovanja in izsiljevanja, nikoli pa jasne besede, kaj to sploh pomeni.«

Möderndorfer tudi zavrača očitke, da si je Bratuškova premislila zaradi pritiska Bruslja: »Bilo je obratno, že v torek zvečer je imela predsednica podporo poslanske skupine, v Bruslju je to samo prvič javno povedala.«

Razlika od dileme pred enim letom je, da takrat ni bilo jasno, kaj bo pisalo v izvedbenem zakonu. Zdaj je to drugače, zatrjuje Möderndorfer.