Möderndorfer: Kriminalisti posegli v imuniteto Bratuškove

Vodja poslancev PS v pismu Brglezu protestira zaradi »posega v avtonomijo DZ, oviranja delovanja DZ in poslansko imuniteto.«

Objavljeno
13. marec 2015 20.12
Jani Moderndorfer PS 7.maj 2013
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Vodja poslanske skupine Zaab Jani Möderndorfer je na predsednika DZ Milana Brgleza naslovil protest zaradi »grobega posega v avtonomijo DZ, oviranja delovanja DZ in poslansko imuniteto« v primeru torkovih hišnih preiskav v prostorih poslanske skupine Zaab. Od Brgleza pričakuje ukrepanje.

Möderndorfer je v pismu najprej spomnil, da so v torek v DZ vstopili kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Poslanki in predsednici Zaab Alenki Bratušek, ki jo sumijo kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja zaradi pridobitve nepremoženjske koristi v primeru samokandidature za evropsko komisarko, so zasegli zapise dokumentov in elektronskih sporočil.

Pri tem pa so po mnenju Zaaba posegli v njeno poslansko imuniteto. »Po našem mnenju Ustava RS ne razlikuje med predkazenskim in kazenskim postopkom. Kar pomeni, da poslanska imuniteta varuje poslanca tudi v predkazenskem postopku in sicer pred ukrepi, ki jih odreja oziroma izvaja preiskovalni sodnik državni tožilec in policija,« so prepričani.

Nedopustno se poslancem Zaaba tudi zdi, da so lahko policisti, ki so opravili preiskavo, vstopili v DZ oboroženi s strelnim orožjem. »Kot veste, pravila o hišnem redu v DZ jasno in nedvoumno določajo, da je v prostore DZ prepovedano vnašati strelno in drugo orožje. /.../ Nošenje strelnega orožja v prostorih DZ je dovoljeno le pripadnikom enote za varovanje med opravljanjem službe,« je zapisal Möderndorfer, ki je sicer prepričan, da Bratuškova ni predstavljala grožnje policistom.

S preiskavo je bilo obema z Bratuškovo prav tako onemogočeno delo v DZ, saj so policisti zaprli njegovo pisarno in prostor poslanske skupine, pri čemer odredba slednjega sploh ni določala. »Zato sem preiskavo zavrnil. Policisti so mi kljub temu še naprej onemogočali vstop v pisarno,« pojasnjuje Möderndorfer.

Zato se v poslanski skupini Zaab sprašujejo, koga dejansko varuje enota za varovanje, ki skrbi za varnost v DZ, saj se je »povsem podredila navodilom policistov, ki so opravljali preiskavo in celo namesto njih do njihovega prihoda varovala pisarne, kjer so bile kasneje opravljene preiskave«.

Brglezu Möderndorfer očita še, da ga o preiskavi ni obvestil, čeprav naj bi njega NPU obvestil o predvidenem vstopu v DZ.

Od Brgleza v Zaabu pričakujejo sprejetje »ustreznih ukrepov«, poleg tega pa tudi, »da bomo zaradi zavarovanja avtonomije in integritete DZ in poslanske funkcije opravili resno diskusijo o institutu poslanske imunitete in dopustnih posegih vanjo«. Brglez se danes na pismo še ne bo odzval, saj ga je ravno prejel in ga mora natančno preučiti in preveriti zadeve, so za STA povedali v njegovem kabinetu.