Mogoče tudi predčasne volitve

Koalicija pred srečanjem brez izjav. Različni predlogi, kako zakrpati proračunsko luknjo. Alenka Bratušek v pozoru.

Objavljeno
05. april 2014 22.30
Predsednica vlade Alenka Bratušek na interpelaciji proti ministru Gregorju Virantu 4.4.2014 Ljubljana Slovenija
R. N., Nedelo, Pi. K., STA
R. N., Nedelo, Pi. K., STA

Današnji koalicijski vrh bi utegnil biti glede prihodnost vlade prelomen – če se bodo predsedniki koalicijskih strank uspešno dogovorili glede ukrepov, s katerimi bi pokrili izpad proračunskih prihodkov po padcu davka na nepremičnine, potem se aktualna vlada lahko obdrži, prav tako pa so mogoče tudi predčasne volitve.

Premierka Alenka Bratušek se bo glede na uspešnost današnjih dogovorov odločila tudi, ali bo vložila zaupnico, in tako preverila, koliko podpore še ima.

Pred koalicijskimi predsedniki je danes naporen dan, saj se bodo poskušali uskladiti glede ukrepov za krpanje proračuna potem, ko je ustavno sodišče razveljavilo zakon o davku na nepremičnine.

V preteklih dneh je bilo slišati že nekaj predlogov, ki so bili bolj ali manj sprejemljivi, najbolj se je zapletlo pri napovedanem povišanju davka na dodano vrednost, v kar v Državljanski listi (DL) ne nameravajo privoliti.

Kot je povedal Gregor Virant (DL), je v javnem sektorju še dovolj možnosti za prihranke, ki ne bodo posegali ne v pravice javnih uslužbencev ne v pravice upokojencev, a najverjetneje bo vlada razdelila za 50 milijonov evrov subvencij manj, deset milijonov priliva dosegla z zvišanjem trošarin na alkohol in tobak, z dvigom davka na promet z nepremičninami naj bi se v proračun steklo od 20 do 30 milijonov evrov, še 50 milijonov evrov pa bi morala najti ministrstva z notranjimi prerazporeditvami. Po mnenju Bratuškove, ki zvišanja davka na dodano vrednost ne bo predlagala, bi bilo sicer možno skleniti dogovor znotraj koalicije, da se davek zviša, hkrati pa se za enak znesek razbremenijo stroški dela.

Živahno bo

Predsednik Desusa Karl Erjavec je dejal, da je spravljivi dialog v vladi po umiritvi izbruha ob napovedi povišanja DDV vendarle napoved, da namerava vlada dokončati svoj redni mandat, vseeno pa napoveduje, da je danes mogoče vse, »od tega, da se odločimo, da gremo skupaj naprej, do tega, da se gre v predčasne volitve, ker je položaj dokaj zapleten«.

Predčasnih volitev si sicer v Desusu ne želijo, a tudi ne umiranja vlade po obrokih, zato meni, da je danes treba sprejeti dokončno odločitev. Zaradi različnih mnenj znotraj koalicije Erjavec pričakuje živahno razpravo – v nasprotju z DL v Desusu, podobno kot v SD, menijo, da bi bil dvig DDV boljša in pravičnejša rešitev, ker bi se dotaknila vsakogar, s selektivnimi ukrepi pa bi udarili le nekatere skupine.

Erjavec je kritiziral tudi pobudo premierke Bratuškove o zaupnici – da je zelo ponesrečena, politično precej nespretna in nepotrebna. »Prav je, da po vsem, kar se je naredilo v zadnjem času, preverim, ali še imam zaupanje 46 poslancev, da peljem Slovenijo v še lepšo prihodnost,« je, kot je znano, dejala v petek.

Ali jo bo vložila, pa je odvisno od današnjih dogovorov, čeprav poznavalci namigujejo, da želi z zaupnico bolj kot koalicijo konsolidirati predvsem lastno stranko, saj se je zavzela tudi za skorajšnji kongres PS. A če bi premierka na kongresu izgubila, bi po mnenju Erjavca vlada padla tako ali drugače.