Mramor ne namerava odstopiti

Prepričan je, da je imel za odobritev dodatka za stalno pripravljenost v času, ko je vodil ekonomsko fakulteto, »pravnoformalno pokritje«.

Objavljeno
05. januar 2016 17.19
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Minister za finance Dušan Mramor je danes za Pop TV dejal, da ne namerava odstopiti kot finančni minister. Prepričan je namreč, da je imel za odobritev dodatka za stalno pripravljenost v času, ko je vodil ekonomsko fakulteto, »pravnoformalno pokritje«. Meni tudi, da njegova odločitev ni imela javnofinančnih posledic.

Mramor je namreč eden od devetih dekanov, ki so v letih 2012 do 2014 na svojih fakultetah odobrili izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost, kar pa je bilo po nedavnih ugotovitvah inšpektorata za javni sektor nezakonito. Na ta način so fakultete nekaterim, predvsem vodstvenim in strokovnim sodelavcem nezakonito izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka, ki ga bodo morali prejemniki zdaj delno vračati.

Na ministrstvu za finance so v preteklih dneh za STA pojasnili, da si je ekonomska fakulteta, ko je Mramor postal njen dekan, zadala cilj uvrstiti se med odstotek najboljših ekonomskih in poslovnih fakultet na svetu, zaradi česar so vodstvo in strokovne službe opravljale dodatno delo.

»Z vidika delovnopravnih predpisov je bilo dodatno naloženo delo pravno sporno, zato sta kadrovska in pravna služba po pravnih posvetovanjih predlagali zakonsko možnost stalne pripravljenosti. Službi sta pripravili ustrezen pravilnik, ga preverili pri pravnih strokovnjakih, Mramor pa ga je kot dekan podpisal, da bi odpravil neustrezno stanje,« so zapisali. Dodatek za stalno pripravljenost je prejemal tudi Mramor, ki pa podatka o tem, koliko denarja je prejel na ta način, nima.

Mramor je danes za Pop TV še dejal, da so denar, ki so ga porabili za dodatek, prihranili drugje, tudi z manjšim številom zaposlenih, zato izplačevanje po njegovem ni imelo javnofinančnih učinkov. Pohvalil se je tudi z rezultati, ki jih je po njegovih navedbah ministrstvo za finance doseglo v času, ko ga vodi.