Mramor in Dragonja odstopila s položaja

Cerar je odstopa že sprejel. Mramor označen za trdega pogajalca.  Gospodarstvo njegovo delo ocenilo kot slabo.

Objavljeno
13. julij 2016 11.35
VLADA V MARIBORU
Pi. K., N. G.
Pi. K., N. G.

Ljubljana − Finančni minister Dušan Mramor je danes premieru Miru Cerarju podal odstopno izjavo. Cerar je odstop sprejel, »saj gre za osebno ministrovo odločitev«. Neuradno so vzrok zdravstvene težave. Tako Cerar kot Mramor sta na skupni tiskovni konferenci zanikala, da bi bil odstop povezan z nesoglasji glede SDH in Luke Koper. Mramor se vrača na ekonomsko fakulteto, kjer je bil od leta 2007 do leta 2013 dekan.

Vodenje ministrstva začasno prevzema Alenka Smerkolj, ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Primopredaja je predvidena že za jutri, je dejal Cerar. Kot je Smerkoljeva dejala danes na tiskovni konferenci, ministrstvo prevzema le začasno, možnosti, da bi ostala na tem položaju, da ni. Upa, da bo že prihodnji teden imenovan nov sekretar, ki ga je predlagala sama. Glede njenega dela na ministrstvu je dejala, da bo opravljala le tekoče obveznosti v skladu z že sprejeto strategijo, za dologročne ukrepe pa bodo čakali na novega ministra.

             Alenka Smerkolj bo začasno vodila finančno ministrstvo.  Foto:Voranc Vogel

 

Cerar je pogovore z možnimi kandidati že začel. Cerar je na vprašanje Dela dejal tudi, da se bo državni zbor z odstopom ministra seznanil že ta teden, konec avgusta ali v začetku septembra pa da bo že znan Mramorjev naslednik. »Pomembno je, da jedro ekipe na finančnem ministrstvu ostaja enako. Delo se bo normalno nadaljevalo v že znani smeri, ki kljub odstopu ostaja enaka,« je dejal Cerar. 

Mramor je zadovoljen, ker mu je v času njegovega mandata uspelo ustvariti 25.000 delovnih mest, ki so jih zasedli večinoma mladi. Najbolj je ponosen na to, da mu je uspelo konsolidirati javne finance in spraviti javnofinančni primanjkljaj v lanskem letu pod tri odstotke BDP. Upa, da bodo do leta 2020 finance še bolj stabilne. Slovenija je zato izstopila iz postopka pred institucijamu EU zaradi presežnega primanjkljaja, že prej pa jo je evropska komisija umaknila tudi s seznama članic EU s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji. Mramor je ponosen tudi na včeraj končano usklajevanje o mali davčni reformi.

Gospodarstvo Mramorjevo delo ocenilo kot slabo

Ne glede na to, da je Mramor z nadaljevanjem strategije, ki sta jo prej postavila njegova predhodnika Janez Šusteršič in Uroš Čufer, pomembno prispeval k stabilnosti, bo gospodarstvu ostal v spominu predvsem po skromni spremembi davkov in po proračunu, ki je bil nerazvojno naravnan, je za STA dejal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Pri tem je ocenil, da je Mramor privolil v kompromis z javnim sektorjem, ki da še naprej drži vladno koalicijo v pesti.

»Od novega ministra za finance pričakujemo, da bo razumel gospodarstvo in da bo razbremenil malo gospodarstvo ter s tem omogočil rast in razvoj mikro in malih podjetij ter odpiranje novih delovnih mest,« pa je dejal predsednik OZS Branko Meh.

Ta je spomnil, da so na OZS od ministra pričakovali celovito davčno reformo, ne zgolj kozmetičnih popravkov zakonov, ki ne prinašajo razbremenitve gospodarstva, ampak samo obremenitev malega gospodarstva. »Zaradi davčnih predlogov smo do ministra Mramorja kritični in ocenjujemo njegovo delo kot slabo,« je še dodal Meh.

Po mnenju profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete Igorja Mastena je verjetno popolnoma res, da je Mramor odstopil iz osebnih razlogov, »ker se mu pač ne da ukvarjati z vsem tistim, kar ni del makroekonomskega upravljanja države«. Masten meni, da je Mramorjevo odločitev sposdbudila tudi silovita medijska gonja proti njemu v zadnjem času. »To bo zdaj za tuje analitike signal, da država deluje na način, v katerem interesne skupine lahko vlado toliko destabilizirajo, da odstopi finančni minister.«

Bratuškova: Kešeljević naj stopi iz ozadja

Za poslanko Alenko Bratušek je odstop ministra Dušana Mramorja pričakovan, razlog pa ni Luka Koper, »pač pa nekaj bistveno večjega,« je dejala za STA. Več ni hotela pojasniti. Dejala je še, da je ni presenetil niti odhod Dragonje, ki je bil Mramorjev tesni sodelavec. Glede na stanje, v katerem je po njenih besedah vladna koalicija, Mramorjevega naslednika ne bo preprosto najti. Cerarju pa priporoča, naj pogleda po svojem kabinetu, »kjer ima zaposlenega doktorja ekonomskih znanosti, Aleksandra Kešeljevića«, ki naj stopi iz ozadja. »Bistveno lažje je iz kabineta za 20 odstotkov plače urejati stvari, kot pa dati svoje ime na mizo in delati tako, kot je prav,« je še dejala Bratuškova.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer se ni želela izreči o tem, ali bi bil Kešeljević primeren finančni minister, je pa prepričana je, da je v Sloveniji veliko oseb,» ki bodo pripravljene žrtvovati tudi svoje dobro ime in osebni mir za to, da se izpostavijo ter naredijo nekaj dobrega za državo«. Pri tem vodja poslanske skupine SMC izpostavlja pogum, ki je potreben za vstop v politiko. »Pogum za to, da smo velikokrat na tnalu in prikazani kot krivci nečesa, česar nismo naredili. A to ceno moramo plačati za boljši jutri,« je dodala.

Erjavec: Pogrešali ga bomo

»Lahko rečem, da ga bomo pogrešali, ne glede na to, da je trd sogovornik in pogajalec. To vam lahko povem iz prve roke, ko je šlo za vprašanje regresa upokojencev in pokojnin,« je dejal Karl Erjavec in dodal, da vlada izgublja močnega ministra, a je to ne ogroža. Na besede Bratuškove, da gre "za nekaj večjega", je Erjavec sarkastično dejal, da bi lahko bil Mramor kandidat podpredsednika Evropske komisije.

V Desusu si po besedah vodje poslancev Franca Jurše želijo, da bi nov minister imel več političnega posluha kot Mramor, ki je po besedah Jurše strokovnjak na svojem področju, a trd pogajalec.

 

Predsednik DZ Milan Brglez se je finančnemu ministru Dušanu Mramorju zahvalil za njegovo delo, predvsem za stabilizacijo javnih financ. »Brez njegovega osebnega angažmaja in njegove trdne volje, da se stanje naših javnih financ izboljša, bi bila Slovenija še vedno pod nadzorom evropske komisije,« je v sporočilu za javnost zapisal Brglez.

Predsednik SD Dejan Židan je poudaril, da si tudi v prihodnje želi finančnega ministra, ki bo trd pogajalec. V Cerarjevo odločitev pa se SD sicer ne bo vmešavala.

Luka Mesec (ZL) je ob odstopu dejal, da je to priložnost, da se najde minister, ki bo imel posluh predvsem za 300.000 ljudi v državi, ki so med krizo zdrsnili pod prag revščine, zdaj pa jih država ne posluša. Poudaril je, da je Mramor poskrbel kvečjemu za izgubo ekonomske suverenosti. »Z vpisom fiskalnega pravila v ustavo se je ta država ob monetarni dokončno odpovedala tudi avtonomni fiskalni politiki,« je še ocenil po pisanju STA.

Janez Janša se je na Mramorjev odstop odzval na twitterju, kjer je zapisal: »Hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev se po 2 letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah. Prihaja čas končnih bilanc.«

 

 

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je mnenja, da je odstop izraz protesta, da je s koalicijo, ki »gradi na demagogiji in parolah, nemogoče delati«. Kot je pojasnil, mu je praktično vsako resno davčno reformo vladna koalicija onemogočila. Tonin zato poziva tudi k predčasnim volitvam. »V tej vladi je padla kraljica in samo še vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj,« je še komentiral Tonin. Če pa držijo informacije, da je Mramor zbolel, potem mu v NSi po Toninovih besedah želijo čim prejšnje okrevanje.

     

Metod Dragonja je nekdanji minister za gospodarstvo v vladi Alenke Bratušek, v Cerarjevi vladi pa je deloval kot državni sekretar na finančnem ministrstvu. Foto: Leon Vidic

 

Odhaja tudi Dragonja

Cerar je sporočil še, da se z mesta državnega sekretarja na finančnem ministrstvu umika Metod Dragonja. To željo mu je sporočil včeraj. Odhajajoči minister Mramor je sicer dejal, da ne vidi strokovnega razloga, da bi Dragonja odstopil. »So pa bili zelo veliki pritiski zaradi njegovega dela na področju upravljanja državnega premoženja,« je dejal. Drugi dve državni sekretarki sta pripravljeni nadaljevati delo.