Muscolo 3.0 je preskočil prvo oviro

Večina poslancev bi zapornikom prepovedala kandidirati.

Objavljeno
17. junij 2015 21.22
Izredna seja Državnega zbora - 15.oktobra 2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Brez glasov opozicijskih SDS in NSi je 61 poslancev danes izglasovalo, da bodo zakon o volitvah v državni zbor začeli dopolnjevati s prepovedjo kandidatur za državljane, ki so pravnomočno obsojeni na zaporne kazni. Podobne omejitve so podprli še pri štirih zakonih.

Po prvem branju se poslanci podobno odločili že marca 2013, ko je za »čistilne omejitve«, ki jih je takrat predlagal Gregor Virant, glasovalo 64 poslancev. Takrat bi na državni in lokalni ravni omejili pravico kandidirati vsem, ki so obtoženi naklepnega kaznivega dejanja ali obsojeni na več kot tri mesece zapora. Včeraj je večina postopek sprememb izglasovala tudi pri državnih svetnikih, kjer pred dvema letoma že čisto na začetku postopka ni bilo večine. So pa pred dvema letoma v paket vključili lokalno raven, torej župane in občinske svetnike, o katerih državni zbor danes ni razpravljal in glasoval. Virantov Muscolo je zgrmel v naslednjem koraku, ko so izvedljivost in ustavnost zamisli ocenili pravniki v državnem zboru.

Današnjo splošno razpravo, ali začeti postopek popravljanja zakonov o volitvah v državni zbor, vladi, državnem svetu, predsedniku republike in poslancih, so zahtevali poslanci SMC, Desusa, SD, ZL in Zaaba. Iste stranke, a brez ZL, so predlagale, da na več kot pol leta obsojeni zaporniki v prihodnje ne bi smeli kandidirati za pomembne politične funkcije. Prepoved bi veljala še leto dni po odsluženi kazni.

ZL je začetek postopka spreminjanja volilnih in funkcionarskih zakonov podprla, brez njih bi paket padel. A opozorili so, da so bile novele pripravljene na hitro, da ne upoštevajo pripomb zakonodajnopravne službe in pravnikov in da še niso v skladu z zadnjo odločbo ustavnega sodišča, ki je pred tednom predsedniku SDS Janezu Janši vrnilo mandat. SDS in NSi novel nista podprli, a poslanci teh dveh strank tudi proti niso glasovali. Večina je najprej kršila ustavo, ko je lani odvzela mandat Janezu Janši, zdaj pa, namesto, da bi se opravičila, spreminja ureditev, da bi bilo v prihodnje takšno ravnanje zakonito, so dogajanje ocenjevali v SDS.