Muscolo se vrača v parlament

Kritika o kršitvi sodbe ustavnega sodišča in ustavnega reda je učinkovala. Mescu že spet spodletelo s Palestino.

Objavljeno
15. julij 2016 14.28
Luka Mesec
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Vodja poslanske skupne SMC Simona Kustec Lipicer (SMC) je odločanje o sedmih volilnih in funkcionarskih zakonih, ki jih je umaknila pred letom dni, češ da je premalo časa za usklajevanje vsebine, na jutranjem kolegiju predsednika DZ vrnila v načrte državnega zbora.

O paketu nameravajo poslanci, ker je umik Kustec Lipicerjeva danes preklicala, razpravljati oktobra. Paket − je včeraj povzela vodja poslanske skupine SMC − vsebuje spremembe zakonov o lokalni samoupravi, o volitvah v državni zbor, o poslancih, o državnem svetu, o vladi, o lokalnih volitvah in o volitvah predsednika republike.

Kot smo v Delu opozorili pred dvema tednoma, bi morali zaradi sodbe ustavnega sodišča poslanci najpozneje maja že popraviti zakon o volitvah v državni zbor, ker ureditev na vseh volitvah in referendumih diskriminira invalide. Maja je potekel dveletni rok, ki ga je državnemu zboru že leta 2014 postavilo sodišče, do kdaj morajo z zakonom urediti, da morajo biti invalidom fizično dostopna njihova volišča.

Diskriminacije invalidov poslanci kljub zahtevi ustavnega sodišča niso pravočasno odpravili, ker so nujni popravek ureditve pred dobrim letom vključili kar v paket Muscolo, s katerim so nameravali predvsem onemogočiti kandidiranje na volitvah in opravljanje funkcij zapornikom.

V paketu Muscolo so takrat za rešitev težav invalidov predlagali uveljavitev predloga, po katerem bi največ desetina volišč še lahko ostala nedostopna invalidom. Ustavno sodišče je zahtevalo, da morajo biti dostopna vsa. O ustavno še precej spornem predlogu so po splošni razpravi poslanci odločali junija lani.

Z dvetretjinsko večino, brez glasov SDS in NSi, so odločili, da bodo začeli, da bi določili neizvoljivost, popravljati zakone o volitvah v državni zbor, o vladi, državnem svetu, predsedniku republike in poslancih. V tem paketu pa tudi pravice invalidov, da pridejo do volišč.

Na kolegiju pa danes znova ni bilo dovolj glasov za predlog Združene levice, ki ga ta stranka serijsko ponavlja iz meseca v mesec že več kot leto; Luka Mesec tudi tokrat večine ni prepričal, da bi državni zbor jeseni odločal tudi o priznanju Palestine in palestinskih ozemelj kot neodvisne in suverene države.