Na mizi osnutek koalicijske pogodbe

Sestavljanje vlade: se bo Cerar približal desnici ali levici? Desus poziva Socialne demokrate, naj vstopijo v vlado.

Objavljeno
27. julij 2014 18.22
Miro Cerar predsednik Stranke Mira Cerarja v novinarskem središču v Ljubljani 13.julija 2014.
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana − Zmagovalka volitev SMC pripravlja prvi osnutek koalicijske pogodbe, ki ga bo poslala potencialnim vladnim partnerjem. Besedilo bo razkrilo, ali se bo najverjetnejši mandatar Miro Cerar približal konservativno-liberalni ekonomski politiki NSi ali socialdemokratski smeri SD in Desusa.

Za Cerarjevo »pisano koalicijo« ključna stranka NSi zahteva vodenje vsaj dveh ministrstev. Poleg resorjev za gospodarstvo ter zdravstvo jih kot morebitna alternativa neuradno zanima tudi vodenje ministrstva za notranje zadeve. Pri tem v koalicijskem sporazumu pričakujejo tudi tri ideološke zaveze: da Cerarjeva vlada ne bo spreminjala ureditve verskih skupnosti, da z morebitnimi spremembami družinskega zakonika ne bo širila pravic istospolnih partnerjev ter da bo sprejela zakon o dostojnem pokopu vseh žrtev vojne, ki se nanaša predvsem na žrtve povojnih pobojev tistih, ki so kolaborirali z okupatorjem.

Omenjeni pogoji bodo verjetno težko sprejemljivi za SD, ki še vedno oklevajo, ali se vključiti v Cerarjevo koalicijo ali ne. V programsko sorodnem Desusu, ki je očitno že del Cerarjeve večine, SD pozivajo, naj prevzamejo odgovornost in se vendarle tudi oni vključijo. »Na predvolilnih srečanjih ste obljubljali, kaj vse boste naredili, da bo Slovenija socialno vzdržna država. Danes se umikate v opozicijo, čeprav natanko veste, da je opozicijska drža v marsičem predvsem varen pristan za dnevno prisotnost v medijih obveščanja in štiriletna priprava na nove volitve,« je pozval Primož Hainz, ki se omenja kot najverjetnejši novi predsednik državnega zbora.

Jutri opoldne se bodo sešli začasni vodje poslanskih skupin novoizvoljenih strank in se dogovorili o dnevnem redu petkove ustanovne seje državnega zbora. Poleg izvolitve naslednika Janka Vebra (SD) bo glavna tema pogovora zagotovo potrjevanje poslanskih mandatov. Dogovorili se bodo, kdo bo vodil mandatno-volilno komisijo, ki bo presojala, ali bo izvolitev zaprtega predsednika SDS Janeza Janše obveljala za sporno, zaradi česar bi po nekaterih pravnih tolmačenjih lahko ostal brez javne funkcije. Neuradno je slišati, da mu bodo v petek vendarle potrdili mandat, nato pa utegne v nadaljnjih postopkih izgubiti mesto v parlamentu.