Na Odboru sprejeli dogovor o memorandumu

OZP za arbitražo podprl predlog strokovne skupine MZZ. V DZ bodo o memorandumu za arbitražno sodišče razpravljali osem ur.

Objavljeno
04. februar 2013 07.21
Posodobljeno
04. februar 2013 08.00
*rsi*MNENJA/SOBOTNA
Zoran Potič, notranja politika,Ti. K., Ni. Č., Delo.si, STA
Zoran Potič, notranja politika,Ti. K., Ni. Č., Delo.si, STA

19:30

Po nekaterih izjavah poslancev bi sejo lahko zaključili že precej prej; napoveduje se celo že do 20. ure.

17:00 DZ za zaprtimi vrati razpravlja o predmetu spora

Državni zbor je ob 16. uri za zaprtimi vrati na izredni seji začel obravnavo predloga o predmetu spora za arbitražo o meji s Hrvaško. DZ zadevo obravnava na zahtevo vlade, napovedano pa je skoraj osem ur razprave.

Odbor za zunanjo politiko je pred tem danes dopoldne obravnaval dopolnjeni predlog zunanjega ministrstva, ki ga je pripravila vlada, in predlog ministrstva. Zadevo je prav tako obravnaval na zaprti seji, saj gre za zaupno gradivo.

16:09 SLS na seji DZ ne bo podprl predloga OZP

SLS, ki ima šest poslancev, na današnji izredni seji DZ ne bo podprl predloga, ki ga je glede predmeta spora za arbitražo o meji s Hrvaško danes sprejel odbor za zunanjo politiko, če bo seveda ostal enak, je na novinarski konferenci dejal poslanec SLS in član odbora Franc Pukšič. Po njegovi oceni je namreč na seji DZ predlog še mogoče spremeniti.

»Oba predloga je pripravljala stroka, enega na MZZ in drugega ekipa za zgodovino, pravičnost in pravo, ki jo je imenoval MZZ,« je dejal Pukšič. Zanikal pa je, da bi drugi predlog pripravil Zavod 25. junij.

Po oceni Pukšiča je predlog MZZ »precej neambiciozen, predlog podskupine pa točno takšen, kot mora biti, v skladu z vsemi zgodovinskimi dejstvi, pravnim nasledstvom od leta 1945«.

14:00 Na Odboru sprejeli dogovor o memorandumu

Odbor DZ za zunanjo politiko je na današnji seji o memorandumu za arbitražo o meji s Hrvaško soglasno sprejel sklep, s katerim predlaga DZ, naj podpre predlog, ki ga je pripravila strokovna skupina ministrstva za zunanje zadeve.

Sklep in predlog s takšno vsebino je zunanji minister Karl Erjavec označil za zmago stroke nad politiko. Premier Janez Janša po seji ni dajal izjav.

V sklepu, ki ga je OZP sprejel brez glasu proti in ga predlaga poslancem v sprejetje na današnji izredni seji DZ, vladi predlagajo, naj na arbitražno sodišče pošlje omenjeni predlog, poslanci pa so še dodatno opredelili, kaj pričakujejo od arbitražnega sodišča.

Predsednik OZP Jožef Horvat pa je obelodanil še drugi del sklepa, ki predstavlja politično izjavo. V njej so poslanci skoraj soglasno, menda se je vzdržal le poslanec SLS Franc Pukič, izjavili:

»Naloga arbitražnega sodišča je določiti ozemljski stik teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem in ohranitev stika pravice Slovenije stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. Junij 1991. Slovenija bo kakršno koli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja z odprtim morjem v skladu v skladu z arbitražnim sporazumom, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Slovenije, štel kot odločitev ultra vires, kar pomeni, da bi to bilo v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča.«

Poslanec največje opozicijske stranke PS Jani Möderndorfer je v izjavi pred sejo OZP, kot poroča STA, ocenil, da gre za zadnji poskus vlade, kako odgovornost prevaliti na DZ, predvsem zato, ker se zunanji minister in predsednik vlade ne razumeta. V arbitražnem sporazumu po njegovih besedah »več kot jasno« piše, da je za to odgovorna vlada.

Möderndorfer ne ve, kako se bo danes odločil DZ - glede na to, da je imela vlada za pripravo tega dokumenta na voljo tri leta, poslanci pa naj bi se z njim seznanili in odločili v zgolj nekaj urah.