Na posvetih strank SMC in NSi tudi o predlaganem referendumu

Cerar bo vrhu stranke predlagal, da zavrne referendum; Novakova: Predlog referenduma je nedodelan.

Objavljeno
05. marec 2016 17.48
iza cerar
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Celje − V Celju sta se na ločenih posvetih danes sestali stranki SMC in NSi. Na delovnem posvetu stranke SMC so razpravljali predvsem o krizi s prebežniki, pa tudi o gospodarstvu, zaposlovanju, medgeneracijskih težavah, infrastrukturi in zdravstvu, na letnem posvetu vodstva NSi pa so razpravljali o nadaljnjih aktivnostih stranke, zlasti na področju kmetijstva in krize s prebežniki.

Cerar bo vrhu stranke predlagal, da zavrne referendum

»Vrhu stranke bom predlagal, da zavrnemo referendum o nastanitvi migrantov, ki ga je predlagala SDS,« je v uvodnem nagovoru na delovnem posvetu stranke SMC v Celju napovedal njen predsednik Miro Cerar. Predlog SDS za referendum o nastanitvi migrantov je po njegovi oceni strokovno nedorečen, referendum pa v tem trenutku nepotreben, saj vlada položaj obvladuje, so sporočili iz stranke.

Kot je na delovnem posvetu stranke SMC poudaril premier Cerar, to ne pomeni, da nasprotuje referendumu o tem vprašanju, vendar pa bi moral biti po njegovem mnenju strokovno pripravljen in smiseln. Izpostavil je tudi, da javno mnenje v tem trenutku ne kaže na veliko željo ljudi po referendumu.

Miro Cerar. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Slovenija bo odločitev o begunskih kvotah, ki so tema celotne Evropske unije, sprejemala v sodelovanju z drugimi članicami, ob upoštevanju svojih integracijskih sposobnosti, je napovedal Cerar. »Slovenija bo sprejemala takšno število ljudi, da se bodo lahko normalno vključili v naše okolje brez konfliktov,« je poudaril.

SMC kot osrednja vladna in parlamentarna stranka išče takšno pot in rešitev, ki ne bo šla v skrajnosti, kakršne zagovarjajo nekateri drugi politični akterji, ki bi želeli med ljudmi vzbuditi nepotrebne strasti, so sporočili. Predsednik stranke SMC Cerar pa je dejal, da je čas za umirjen pogovor, kajti v Sloveniji ni krize, Slovenija je varna država, solidarna, mirna in deluje normalno, vlada in pristojne institucije ustrezno skrbijo za varnost, ki ni bila in ne bo ogrožena. »Tisti, ki bi rad izpostavil občutek izrednih razmer, dela v škodo Slovencem in Slovenkam,« je ocenil Cerar.

Delovni posvet stranke SMC v Celju je bil sicer namenjen pogovoru o begunsko-migrantski problematiki, s katero se soočajo članice in člani stranke v svojih lokalnih okoljih. Kot so sporočili iz stranke, so danes v Celju lahko dobili neposredne odgovore, ki jih bodo lahko posredovali naprej, da ne bo nepotrebnih strahov, sovražnih nastopov ali celo hujskaštva. Na dnevnem redu so bile sicer še druge teme, in sicer gospodarstvo, zaposlovanje, medgeneracijske težave, infrastruktura, ceste, železnice, zdravstvo.

Novakova: Predlog referenduma o nastanitvi migrantov je nedodelan

Na letnem posvetu v Celju pa se je danes sešlo tudi vodstvo stranke NSi, ki je razpravljalo predvsem o nadaljnjih aktivnostih stranke, zlasti na področju kmetijstva in krize s prebežniki, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ljudmila Novak. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednica NSi Ljudmila Novak je po posvetu ocenila, da je predlog posvetovalnega referenduma o nastanitvi migrantov, ki ga predlaga stranka SDS, nedodelan in ga je treba dograditi. Dejala je, da mora biti politika sposobna ponuditi sprejemljive rešitve za aktualne družbene probleme, kar ljudje tudi upravičeno pričakujejo.

Po besedah Novakove hoče NSi humanitarno pristopiti do problema krize s prebežniki, zaščititi hočejo otroke, vendar pa hočejo tudi jasno postavitvi neko kvoto za begunce. Slovenija mora vedeti, kakšno število prebežnikov lahko uspešno oskrbi z ekonomskega, varnostnega in finančnega vidika, je dejala Novakova, ki meni, da lahko Slovenija spremjme največ 5000 prebežnikov, piše STA.

Predsednica NSi je še ocenila, da aktualna vlada nima jasne begunske politike, obenem pa ji je očitala, da se preveč ukvarja s kadrovanjem v državnih podjetjih.

Novakova je ob tej priložnosti komentirala tudi nedavno pobudo SDS o povezovanju strank na desnici. Dejala, da so za sodelovanje pri tistih točkah, ki so skladne z njihovim programom, še piše STA.