Na volitve levi in sredinski blok, Cerar pa solira

Politično sodelovanje: Cerarjevi za preseganje ideoloških pregrad. Šoltes bo najprej ustanovil stranko, nato podpiral.

Objavljeno
03. junij 2014 10.04
Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika
Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Po razpustitvi državnega zbora in datumu volitev je postala v političnem prostoru hit zgodba sodelovanje in povezovanje strank. Trenutno se zdi, da se na levi strani od sredine poskušata oblikovati dva centra – eden okoli SD in Desusa, drugi bi bil bolj liberalen.

Kmalu po kongresu Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB), ki so se ga udeležili tudi Igor Šoltes (Verjamem) in Matjaž Han (SD), se je začela v javnosti širiti informacija, da se Šoltes s podporo nagiba k SD in Desusu.

Igor Šoltes nam je kakršno koli možnost izrekanja podpore stranki, zavezništvu ali koaliciji v tem trenutku kategorično zanikal. »Najprej moramo ustanoviti stranko, sploh ne vem, od kod informacija, da ne bomo ustanovili stranke,« pravi Šoltes, ki se je včeraj udeležil prvega zasedanja evropskega parlamenta, kamor je bil izvoljen na nedavnih evropskih volitvah. Kongres stranke Verjamem bo v sredo, so pojasnili v Društvu Verjamem, o morebitnih povezavah oziroma skupnih nastopih na volitvah z drugimi strankami ali listami pa bodo odločali organi nove stranke, pojasnjujejo.

Medtem ko Alenka Bratušek poskuša dobiti za isto omizje Šoltesa, Zares, Solidarnost, SMS-Zelene in Cerarja, je Dejan Židan sinoči za Studio city dejal, da socialnih demokratov ne zanima sodelovanje ali povezovanje z Mirom Cerarjem. »Težko se povezujemo s stranko, ki ne ve, ali je desna, leva ali kakšna sploh,« je dejal Židan.

Cerarjeve povezave

»O tem bodo odločali organi stranke,« odgovarja predsednik nove stranke SMC Miro Cerar na vprašanje, kako gleda na morebitno sodelovanje strank na volitvah. »Odklanjamo opredelitve na leve in desne v političnem prostoru, kar se v naši družbi vedno znova zlorablja v neproduktivne ideološke spopade. Naša stranka si želi povezovati in se noče umeščati ne v en ne v drug poenostavljeno opredeljen politični prostor. Ker izhajamo iz povezovalne pozicije, smo odprti na vse strani,« pravi Cerar.

V stranki SMC stavijo na preseganje ideoloških pripadnosti med strankami in državljani nasploh, zato Cerar včeraj ni želel dajaviti nikakršnega predznaka stranki – liberalna, socialna, konservativna ali kaj podobnega. »Pokazati poskušamo, dati zgled, da je v Sloveniji mogoča širša mobilizacija, ki potegne v politično dogajanje prebivalce Slovenije, ne glede na zlorabljeno oznako levi ali desni,« pojasnjuje Cerar.

V novi stranki SMC bodo imele vidno vlogo tudi nekatere znane osebnosti, ki so se do zdaj v javnosti pojavljale kot komentatorji z različnih področij. Član izvršnega odbora stranke je postal profesor mednarodnih odnosov na fakulteti za družbene vede Milan Brglez, pa tudi asistent na obramboslovju Erik Kopač. Med desetimi člani IO so še Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede, lastnik frizerskega podjetja Mitja Sojer, Jure Leben, pravnica Janja Hojnik, pravnik Mitja Horvat in drugi.

V programskih izhodiščih so zapisali, da se bodo zavzemali za državo blaginje, temelječo na sodelovanju, znanju in odgovornosti, temeljna vodila pa bodo pravna država, trajnostni razvoj in človekovo dostojanstvo.