Nacionalna garda je nepotrebna

Vrhovni poveljnik Borut Pahor nasprotuje predlogu o ustanovitvi nacionalne garde.

Objavljeno
17. februar 2016 21.50
27.9.2010 Novo Mesto, Slovenija. Premier Borut Pahor se rokuje z vojaki. Slovesnost ob odhodu pripadnikov 14. kontingenta ISAF v mednarodno operacijo v Afganistan.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Dejan Karba
Dejan Karba

Ljubljana – Na vročo razpravo o nujnosti vzpostavitve nacionalne garde, ki je na predlog SDS danes zvečer potekala v parlamentarnem odboru za obrambo, se je odzval tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

Borut Pahor, ki je že dvakrat ocenil, da je Slovenska vojska dosegla najnižjo raven možnosti delovanja, v okviru potreb za posodobitev nacionalnovarnostnega sistema v sedanjih razmerah in predvsem zaradi omejenih finančnih sredstev ne vidi pogojev ali potrebe za ustanovitev nacionalne garde, zato predlogu odločno nasprotuje.

To vrhovni poveljnik obrambnih sil dodatno utemeljuje z dejstvom, da imamo v državi že uveljavljen sistem prostovoljne pogodbene rezerve, ki pa po njegovem res kaže nekatere slabosti, a te se po besedah obrambne ministrice Andreje Katič izboljšujejo.

Danes je na parlamentarnem odboru napovedala, da namerava obrambni sistem še letos prostovoljno pogodbeno rezervo popolniti z dodatnimi 1500 pripadniki, vseh skupaj naj bi bilo skladno z novimi razvojnimi smernicami SV okrog 2000.

Pahor in Katičeva ter tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman potrebo po posodobitvi nacionalnovarnostnega sistema vsekakor podpirajo, zato v tem smislu vidijo tudi današnjo razpravo na odboru za obrambo in jo dojemajo kot koristno spodbudo.

Katičeva dodaja, da bo k tej razpravi dodatno pripomogel posvet o prostovoljni vojaški strateški rezervi, ki ga v državnem svetu aprila organizira Zveza veteranov vojne za Slovenijo s sodelovanjem z Zvezo slovenskih častnikov in Združenjem Sever.

SDS skrbi za varnost

Predlog o nujnosti vzpostavitve nacionalne garde, ki ga je pripravil obrambni strokovni svet SDS pod vodstvom nekdanjega obrambnega ministra Aleša Hojsa iz opozicijske NSi – doktrino o 25.000-glavi vojaški strateški rezervi je obrambno ministrstvo sestavilo pod njegovim ministrovanjem leta 2012 –, po besedah Anje Bah Žibert (SDS) ne pomeni oglaševanja njene stranke, temveč je plod strankine skrbi za varnost državljanov: »Moramo se zavedati, da se 80 odstotkov državljanov počuti ogrožene. Seveda ne bom rekla, da je naš predlog popoln, ni pa pošteno, da ga nekateri že vnaprej obsojajo kot slabega.«

Njej in njeni stranki je na odboru oporekala večina poslancev, predvsem so imeli pomisleke do financiranja in kadrovanja nacionalne garde, o čemer je tudi ministrica za obrambo Katičeva povedala, da zdaj vojak stane državo okrog 3000 evrov, zato si ne more predstavljati, kako in kje bi našli sredstva za še 25.000 dodatnih. Bah Žibertova v tem ne vidi težave: »Finance so! Ni pa nujno, da vse naredimo čez noč.«

Podobno meni tudi Hojs, ki opozarja, da Katičeva pri tem nima prav: »Naše številke govorijo, da bi za vzpostavitev nacionalne garde, torej za 25.000 ljudi, potrebovali le 60 milijonov evrov, kar pomeni 15 milijonov manj, kot ocenjujete vi.« Vzpostavitev nacionalne garde podpira tudi brigadir Tone Krkovič, ki je poslancem danes ponudil svojo pomoč pri vzpostavljanju tega »ešalona domoljubnih prostovoljcev«. Dejal je, da bo s svojimi bogatimi izkušnjami z veseljem priskočil na pomoč, »saj je to projekt, ki ga razumem podobno kot projekt Manevrske strukture narodne zaščite, ki sem mu poveljeval«.


Poslanci parlamentarnega odbora so danes zavrnili predlog SDS, ki bi obrambnemu ministrstvu naložil, naj v tridesetih dneh pripravi temeljito analizo njihovega predloga o vzpostavitvi nacionalne garde, o katerem je tudi generalmajor Osterman za Delo povedal, da se je do njega precej težko opredeliti, »saj je na mestih povsem nekonkreten in vsebinsko nedodelan, preširok«.

SDS in NSi za, ostale stranke proti

Kako bi glasovali, če bi državni zbor o vzpostavitvi nacionalne garde glasoval jutri? Matjaž Han (SD): proti. Franc Jurša (Desus): proti. Sašo Kavčič (SMC): proti. Bojan Dobovšek (nepovezani): proti. Miha Kordiš (ZL): proti. Anja Bah Žibert (SDS): za. NSi: za.