Naj se posvetovanje o mandatarju začne

Predsednik republike Borut Pahor se bo najprej srečal s poslanci stranke SMC. Sešli se bodo v ponedeljek.

Objavljeno
08. avgust 2014 14.38
Cerar pri Pahorju
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Predsednik republike Borut Pahor bo v prihodnjem tednu, skladno z napovedmi, opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami o mandatarju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V ponedeljek se bo srečal s poslanci zmagovalke volitev SMC, v torek s SDS in Desusom, medtem ko bo pogovore s SD, ZL, NSi, Zaabom in poslansko skupino narodnih skupnosti opravil v sredo, so sporočili iz urada.

Pahor ima po konstituiranju državnega zbora 30 dni časa, da DZ predlaga kandidata za predsednika vlade. Pričakovati je, da bo predlagal predsednika SMC Mira Cerarja. Ta se z Desusom, SD, Zaabom in NSi pogaja za oblikovanje koalicije.

Če bi se pokazali jasni obrisi koalicije, bi predlog za mandatarja lahko DZ predlagal 18. avgusta, DZ pa bi o tem lahko odločal 22. avgusta, je predsednik republike Pahor dejal po nedavnem srečanju s predsednikom DZ Milanom Brglezom.

Pahor je v izjavi novinarjem takrat še poudaril potrebo po čimprejšnjem oblikovanju nove vlade. Nekateri problemi, aktualni in tisti, ki so na dnevnem redu vlad že dlje časa, so po njegovi presoji rešljivi le v primeru čimprejšnjega oblikovanja nove vlade s polnimi pooblastili.

Če bi DZ o kandidatu za mandatarja odločal 22. avgusta, bi upoštevajoč okvirne roke o celotni vladni ekipi lahko odločal sredi septembra, še predvideva Pahor.