Najprej ministri, nato pogodba

Vrh koalicije: Vlada bo nadaljevala projekt Teš 6. O novih ministrih morda že jutri.

Objavljeno
14. januar 2014 23.15
Vrh koalicije
Tanja Starič, Anže Božič, notranja
Tanja Starič, Anže Božič, notranja
Brdo pri Kranju – »Delali smo veliko in dobro. Z dnevnega reda smo spravili besede, kakršni sta 'trojka' in 'pomoč'. Vemo pa, da to ni dovolj. V dobro Slovenije smo pripravljeni delati naprej,« je povedala premierka Alenka Bratušek po današnjem srečanju ministrov in poslancev štirih vladnih strank.

Bratuškova je partnerjem predstavila osnutek nove pogodbe. Koalicija bo nadaljevala konsolidacijo javnih financ in zmanjševala dolg. Hkrati se je premierka zavezala, da ne bo posegov v pokojnine niti višjih davkov. Prioriteta je zdravstvo: sistem bodo spremenili tako, da bosta jasno razmejena javno in zasebno zdravstvo. Vlada bo očitno nadaljevala projekt Teš 6, saj je Bratuškova povedala, da bi bila po podatkih ustavitev dražja kot nadaljevanje. Vendar bodo hkrati sprejeli zakonodajo, ki bo omogočila temeljito preiskavo domnevnih nepravilnosti pri projektu. Prodaje premoženja ne bodo reševali v pogodbi, ampak v strategiji upravljanja premoženja, ki jo bodo pripravili v treh mesecih. Zanimivo je tudi, da je v pogodbi še omenjena uvedba univerzalnega temeljnega dodatka.

Karl Erjavec je na vrhu koalicije ponovil, da Desusa po odstopu Tomaža Gantarja ministrstvo za zdravje ne zanima več, vseeno pa bi radi ohranili dva ministra. Bratuškova je napovedala, da bo kandidata za dve prazni ministrski mesti predlagala »čim prej«. Po naših informacijah se bodo dogovarjali že jutri. Ministra za zdravje in gospodarstvo bosta torej znana pred podpisom pogodbe, ki bo predvidoma konec meseca.

Resor energetike bo ostal pod pristojnostjo ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Samo Omerzel (DL), in se ne bo selil pod ministrstvo za gospodarstvo, kot so hoteli v PS. Nekaj sprememb se obeta tudi v kabinetu predsednice vlade. Ta se bo predvidoma razširil za dva državna sekretarja, enega za reševanje problematike mladih, drugega pa za učinkovitejše črpanje evropskih sredstev in za nadzor večjih infrastrukturnih projektov.