Napaka, ki se SDS splača

Pridržki računskega sodišča o kampanjah Milana Zvera, Iva Vajgla in Zmaga Jelinčiča.

Objavljeno
06. marec 2015 16.18
Evropske volitve
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Napake v poročanju o kampanji pred evropskimi volitvami, ki so jih pri SDS odkrili revizorji, bodo stranki koristile: od vlade bo dobila več denarja.

Velike stranke lani niso zapravljale: evropske kampanje SDS, Desusa in SNS so v seštevku stale manj kot županska in svetniška kampanja Andreja Fištravca v Mariboru, ki je ta ni v celoti plačal.

Fištravec z več stroški kot SDS, Desus in SNS skupaj

Prve revizije strankarskih volilnih kampanj po lanskih evropskih, parlamentarnih in še lokalnih volitvah je včeraj objavilo računsko sodišče. Pregledali so poslovanje SDS, Desusa in SNS pred evropskimi volitvami, ki so bile maja lani.

Na evropskih volitvah je s 24,78 odstotka najvišji delež volivcev volil listo SDS, Desus je z 8,12 odstotka dosegel četrti rezultat, SNS pa s 4,03 odstotka devetega. Od skupaj osmih je SDS po rezultatu dobil tri poslanske sedeže v evropskem parlamentu, Desus enega, SNS nič.

SDS je računskemu sodišču poročal o 28.872 evrov stroškov za kapanjo, Desus 26.893 in SNS 3987. Vse tri skupaj so za promocijo svojih kandidatov torej prijavile 59.752 evrov stroškov. To je manj, kot je v Mariboru le v svojo župansko in svetniško kampanjo investiral tamkajšnji župan Andrej Fištravec z 62.508 evri. Dejansko je Fištravec sicer porabil pol manj, ker polovice računov po volitvah ni plačal, kar smo v Delu po poročilu, ki ga je objavil Ajpes, razkrili februarja. V kampanji pred evropskimi volitvami vse stranke sicer niso bile tako varčne kot SDS ali Desus.

Kot smo poročali lani, je PS, ki je bila v času evropskih volitev na državni ravni še najmočnejša, za neuspešno kampanjo liste, ki jo je vodil Jože Mencinger, porabila kar 123.997 evrov, NSi in SLS za skupno listo, katere nosilec je bil Lojze Peterle, 129.856 evrov, SD pa, denimo, za listo, ki jo je vodil Igor Lukšič, 63.234 evrov.

Vajgl le za 775 evrov

Desusu je za promocijo pred evropskimi volitvami 15.000 evrov podaril Ivo Vajgl. Stranka je prispevala še 11.553 evrov. Računsko sodišče je po številu prejetih glasov določilo, da jim bo moralo finančno ministrstvo povrniti 10.778 evrov. Če domnevamo, da Vajglu prispevka za kampanjo ne bodo vračali, bo Desus izvolitev evropskega poslanca, ki je v prejšnjem mandatu zastopal Zares, stala le 775 evrov.

Računsko sodišče je pri poročanju in poslovanju Desusa odkrilo napake, denimo, da so enega izmed računov za plakatiranje plačali kar trikrat. Stranki, ki je pol cenejšo kampnjo od SD dosegla boljši rezultat, so za poročanje in poslovanje izrekli pridržek.

Pozabili brezplačni kombi

Nekoliko bolje, le z le pridržkom za poročanje, so revizorji ocenili SDS. Za kampanjo liste, nosilec je bil Milan Zver, je ta prijavila 28.872 evrov stroškov, po številu volivcev bi jim pripadlo 32.882 evrov povračila. A zakon določa, da država ne sme vrniti več, kot je stranka za kampanjo porabila.

Revizorji so odločili, da SDS dobi 29.698 evrov, torej nekaj več, kot so prijavili. Pregled je namreč pokazal, da so podcenili zbrani denar in stroške. V skupni vsoti, denimo, niso upoštevala brezplačnega najema kombija za 750 evrov. Bilo je še nekaj manjših napak, zaradi katerih jim je računsko sodišče izreklo pridržek za pravilnost poročanja, ki se jim, čisto finančno gledano, splača.

SNS, ki ni dosegla praga, si je pridržek zaslužila za poročanje in poslovanje, po rezultatu pa bo Zmago Jelinčič dobil 2756 evrov povračila, kot so odločili revizorji.