Napoved najmanj treh reform kmalu

Mramor: »Eden naših glavnih problemov je, da imamo izjemno tveganje, da javne finance ne bodo zdržale.«

Objavljeno
13. marec 2016 21.08
B. H.
B. H.

Ljubljana – »Eden glavnih problemov Slovenije je, da imamo na dolgi rok izjemno tveganje, da javne finance ne bodo zdržale, saj smo edina država med 28 članicami EU, ki ima tveganje dolgoročne fiskalne vzdržnosti,« je po današnji seji vlade, na kateri so obravnavali osnutek nacionalnega reformnega programa, izjavil finančni minister Dušan Mramor, ki je napovedal reforme šolskega, pokojninskega in zdravstvenega sistema.

»Slovenija ima najhitreje starajoče prebivalstvo. Z daljšanjem delovne dobe, krajšim študijem, poznejšim prehodom v upokojenski status in boljšimi razmerami na trgu dela bi lahko dosegli, da bi bil javnofinančni del staranja prebivalstva vzdržen,« je dejal Mramor, ki nasprotuje zahtevam predsednika Desusa Karla Erjavca po izredni uskladitvi pokojnin v letošnjem letu. Čeprav ta točka ni bila na dnevnem redu seje, je Erjavec spregovoril o tem in poudaril, da bo pri tej uskladitvi, ki bi vsakemu upokojencu v povprečju prinesla po tri evre na mesec, vztrajal.

Nacionalni reformni program, ki naj bi ga Slovenija v Bruselj posredovala do 15. aprila, že prihodnji teden pa naj bi ga vlada predstavila Ekonomsko-socialnemu svetu, kot ključna cilja ekonomske politike za leti 2016 in 2017 poudarja spodbujanje gospodarske rasti in konsolidacijo javnih financ s postopnim zmanjševanjem dolga. Napovedujejo ukrepe, ki bodo pozitivno vplivali na produktivnost in zagon investicijskega cikla ter zaposljivost ljudi.

»Hkrati je pomembno izboljšati poslovno okolje z vidika preprostosti, predvidljivosti in transparentnosti, kar bo povečalo zaupanje vlagateljev in potrošnikov,« piše v dokumentih vlade. Izziv pomenijo demografska gibanja, kjer je nujna prava kombinacija politik za krepitev zaposlenosti, z ukrepi v izobraževalnem sistemu, ter vzdržnih sistemov pokojninske in zdravstvene varnosti skupaj z dolgotrajno oskrbo.