Naslednji teden v DZ: plače javnega sektorja, fiskalno pravilo, proračun ...

Kolegij predsednika DZ je danes določil časovnico redne majske seje DZ, ki bo trajala od ponedeljka do četrtka.

Objavljeno
17. maj 2013 16.10
Državni zbor
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - V torek se bodo poslanci po nujnem postopku lotili tudi predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Za petek je napovedano nadaljevanje prekinjane seje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo.

Poleg predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju bodo poslanci imeli v torek na klopeh tudi predloga o dopolnitvi zakona o sodniški službi in zakona o državnem pravobranilstvu. Ker gre za paket treh povezanih zakonskih predlogov, bodo poslanci tudi slednji dve noveli obravnavali po nujnem postopku.

Torkov dnevni red majske seje DZ po pričakovanju prinaša tudi obravnavo predloga sprememb zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto. V tem primeru kolegij predsednika DZ ni glasoval o obravnavi po nujnem postopku, saj to določa že poslovnik DZ.

Potek poslanskih vprašanj premierki Alenki Bratušek in ministrom bo v ponedeljek najverjetneje zmotil podpis dogovora med vlado in sindikati, ki naj bi se zgodil predvidoma okoli 17. ure. Podpisa se bodo namreč poleg Bratuškove udeležili še štirje pristojni ministri.

Med točkami dnevnega reda, ki so predvidene za sredo, izstopa obravnava predloga tehničnega zakona o vračilu neizplačanega dela pokojnin, odvzetega zaradi varčevalnega zakona. Tudi tega zakonskega predloga se bodo poslanci lotili po nujnem postopku.

Poleg tega je za sredo predvidena še obravnava posebnega poročila varuha človekovih o projektu Zagovornik - glas otroka ter treh predlogov novel, in sicer zakona o državni upravi (skrajšani postopek), zakona o cestah (druga obravnava) in zakona o varnosti v železniškem prometu (druga obravnava).

Za četrtek je kolegij predsednika DZ največ časa, več kot pet ur, odmeril za odločanje o predlogu novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Tudi v tem primeru je obveljal vladni predlog za obravnavo po nujnem postopku.

Četrtek pa bo prinesel še tretjo obravnavo predloga novele zakona o kazenskem postopku in drugo obravnavo predloga zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU. Četrtkov dnevni red in s tem tudi majska seja DZ se bo končala z glasovanjem.