Neizbrani kandidat se je komisiji »zahvalil za nepodporo«

Uradniški svet bo danes razpravljal o »neprimernem sporočilu«.

Objavljeno
13. oktober 2013 22.43
Jernej Pikalo, minister za izobraževanje in šport med pogovorom za Delo, v Ljubljani, 10.julija, 2013.
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – Uradniški svet bo po naših informacijah danes obravnaval »neprimerno sporočilo« Gregorja Kosa, ki ga je ta po tem, ko ga natečajna komisija ni ocenila kot primernega za generalnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, poslal njenim članom.

»Spoštovani člani posebne natečajne komisije, zahvaljujem se vam za vašo nepodporo. Prepričan sem, da mi bo vaša odločitev ostala v trajnem spominu.« To sporočilo je Gregor Kos, edini kandidat na javnem natečaju za mesto generalnega sekretarja, s službenega elektronskega naslova poslal članom natečajne komisije.

Kos: Zakaj nisem strokoven?

Komisijo, ki jo je imenoval uradniški svet, so sestavljali dekan fakultete za upravo dr. Janez Stare, profesor na fakulteti za družbene vede dr. Miro Haček in Marija Gregorc z ministrstva. Komisija Kosu ni dala pozitivnega mnenja, ob čemer je vredno poudariti, da komisija v skladu z zakonom preveri zgolj usposobljenost kandidatov in izda mnenje, kandidata pa izbere pristojni minister, ne nujno upoštevajoč mnenje komisije.

Zakaj komisija Kosa ni prepoznala za primernega, nam predsednik komisije Stare ni povedal, ker da med njegove pristojnosti ne sodi posredovanje te ocene drugim osebam razen kandidatom. Kos je to oceno že prejel in v njej je po njegovih besedah zapisano, da ustreza natečajnim pogojem, prav tako ima vodstvene sposobnosti, ne pa tudi primerne strokovnosti. Ta očitek po njegovih besedah ni obrazložen.

Komisija: Svet naj reagira

Izmenjava izkušenj z vodenjem posebnih natečajnih komisij je po besedah predsednice sveta Zorice Bukinac Cimperšek stalna točka dnevnega reda. Čeprav nam svet tega ni želel posredovati, ker da se ta na seji lahko spremeni, pa bo tudi danes o tem po naših informacijah tekla beseda. Natečajna komisija je namreč na predsednico naslovila zahtevo, da na seji razpravljajo in ustrezno reagirajo na po njihovem mnenju »skrajno neprimerno in osebno naravnano sporočilo kandidata, ki predstavlja grožnjo članom posebne natečajne komisije«.

Kosu se sicer to zdi »čisto normalna komunikacija« in ne vidi »nobene spornosti v tem«, niti ne grožnje: »Sem dovolj pameten, da ne bi nikoli grozil.« Nas je pa spomnil, da postopek pred uradniškim svetom še ni pravnomočen. Sam je zaenkrat zahteval neuničenje zvočnega posnetka pogovora pred komisijo, vsekakor pa bo »imelo zadnjo besedo sodišče«.

Mandat so mu podaljšali

Predsednica sveta Bukinac Cimperškova se o sporočilu in načinu komuniciranja Kosa ni želela opredeliti. Prav tako ne minister Jernej Pikalo. Kljub temu da je Kos zdaj v. d. generalnega sekretarja na njegovem ministrstvu. Je pa Pikalo vladi že predlagal, da se Kosu za pol leta podaljša v. d. mandat, ker se postopek pred komisijo ni iztekel do zaključka njegovega prvega mandata. To je vlada tudi potrdila. Kos je sicer že bil generalni sekretar na ministrstvu od novembra 2011 do marca 2012, ko ga je vodil Igor Lukšič.