Nemec Koprivnikarju: Vam je pri Logarju spodrsnilo?

So Anžetu Logarju diplomatski naziv res odvzeli, ker je bil preveč izobražen, sprašuje ministra podpredsednik državnega zbora.

Objavljeno
16. september 2016 14.14
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − O nenavadnem odvzemu diplomatskega naziva pooblaščenega ministra opozicijskemu poslancu Anžetu Logarju (SDS), o katerem iz vlade javno trdijo, da je imel zanj poslanec nepravilno, to je previsoko izobrazbo, podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec (SD) zahteva odgovor ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja.

Nemec v poslanskem vprašanju povzema, da je diplomatski naziv pooblaščenega ministra zdaj poslanec Slovenske demokratske stranke Anže Logar od ministrstva za zunanje zadeve pridobil leta 2013, ministrstvo za javno upravo pa mu ga je letos odvzelo, ker je ugotovilo, da zanj ni izpolnjeval pogoja, ker ni imel univerzitetne izobrazbe.

Zunanje ministrstvo je v postopku temu oporekalo, ker je imel poslanec v času pridobitve naziva opravljen znanstveni magisterij, tudi ministrstvo za izobraževanje je ugotovilo, da ima Logar s pridobljenim znanstvenim magisterijem izobrazbo tretje stopnje [visokošolske izobrazbe].

A vse to uradnikov na ministrstvu za javno upravo ni prepričalo.

Ker je minister za javno upravo Boris Koprivnikar odvzem naziva na koncu tudi podpisal, je poslanec SD Nemec ministru zdaj poslal poslansko vprašanje, ker ocenjuje, da so dosedanja pojasnila ministrstva bizarna in da je v luči povrnitve zaupanja ljudi v politiko, o pomenu morale in etike ter z njima povezane pravičnosti nujno odgovoriti več.

Zapisal je: »Politična konotacija − glede na to, da poslanec prihaja iz opozicijskih vrst, ni predmet vsebine tega poslanskega vprašanja. Še več, prav odgovor nanj nas mora prepričati, da članstvo v politični stranki ali katerakoli druga okoliščina pri imenovanju v naziv ni imela nikakršnega vpliva.«

Nemec je v obsežnem poslanskem vprašanju med drugim zapisal še: »Pomembno je, da politiki z našimi ravnanji, in ne zgolj z besedami, krepimo zavedanje o pomenu etike in morale, katerih ključni pogoj v njunem izvajanju je prav gotovo načelo pravičnosti. S svojimi dejanji moramo tako tudi znati priznati, da se v politiki – kot tudi drugje – napake, zdrsi in nedoslednosti dogajajo, pa vendar smo jih pripravljeni odpraviti. Tudi takrat, ko imajo ti 'predznak' političnega in ko se bolj kot napake zde del političnega obračunavanja med 'našimi in vašimi'.«