Nepovezani poslanci v spremembo zakonov o bančništvu

Vložili so dva predloga novel zakonov, ki se dotikata bančništva. K temu jih je spodbudilo kadrovanje v NLB.

Objavljeno
11. marec 2016 14.00
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana − Nepovezani poslanci so danes vložili dva predloga novel zakonov, ki se dotikata bančništva. »Kadrovanje v NLB, ki se dogaja v zadnjem mesecu, je razlog, da smo pripravili spremembe zakonov, ki bi takšno početje onemogočili,« je v državnem zboru pojasnila nepovezana poslanka Alenka Bratušek.

V predlogu novele zakona o bančništvu spreminjajo 29. člen, kjer bi po njihovem predlogu črtali sedmi odstavek, ki Slovenskemu državnemu holdingu daje pravico, da izbere in oceni nadzornike, ki so primerni za sistemske banke. »To se nam zdi neprimerno,« je poudarila Bratuškova.

V predlogu novele zakona o ukrepih Slovenije za krepitev stabilnosti bank v 54. členu dodajajo odstavek, da morajo posamezniki pred imenovanjem v nadzorne svete v bankah pridobiti licenco Banke Slovenije.

»Naša največja banka je bila deležna izdatne pomoči države v zadnjih letih, več kot tri milijarde evrov. Slovenski državni holding in vlada bi zato morali biti posebej pazljivi, kaj se v tej banki dogaja in kako se v njej kadruje,« je opozorila Bratuškova.

Sprašuje se, kdo bo odgovarjal, če nadzorniki v NLB ne dobijo soglasja Banke Slovenije in kaj bo z odločitvami, ki jih bo ta »nekompetentni nadzorni svet brez licenc« v tem obdobju sprejemal.

Bratuškova upa, da jih bodo pri spremembah podprle vse stranke v DZ, »ker bi to bilo edino odgovorno in bi preprečilo še kakšno lomastenje po bankah, kot se to dogaja v NLB«. Da bi predlog novele lahko sprejeli še pred prvo naslednjo menjavo kateregakoli nadzornega sveta v bankah, je skupina nepovezanih poslancev predlagala skrajšani postopek sprejemanja.