Nepremičninski posel borčevske zveze

Javna dražba prostorov podjetja Ram Invest v stečaju. Borci kupili 900 m2 prostorov, pozabili pa na izbris hipotek.

Objavljeno
21. oktober 2015 11.31
Ljubljana, 27.6.2012, Einspilerjeva 6. Foto: Marko Feist
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana - Zveza združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) je 14-odstotna lastnica poslovne stavbe za Bežigradom. Na tamkajšnjih prostorih, ki so v lasti podjetja Ram Invest v stečaju in jih bodo danes prodajali na javni dražbi, ima predznamovano lastninsko pravico. O njej borci ne vedo ničesar. Čudijo se tudi hipotekam, ki so vknjižene na njihove prostore.

Za kupca je predznamba lastninske pravice v korist borcev nepomembna. Luka Lah, strokovni sodelavec stečajnega upravitelja Ram Investa Haralda Karnerja je pojasnil, da se premoženje v stečajnih postopkih prodaja prosto bremen, kar pomeni, da se bodo tako predznamba kot hipoteke po nakupu izbrisale. Ostaja pa neodgovorjeno, kako je ZZB NOB uspelo vpisati predznambo lastninske pravice na prostore, ki jih niso kupili, in zakaj.

Na zvezi borcev jih je podatek, da imajo vpisano predznambo na prostorih v stavbi na Einspielerjevi ulici 6 v Ljubljani, začudil. Poslali so nas na Odvetniško družbo Neffat, a nam niti tam niso pojasnili izvora predznambe lastninske pravice na 4657 kvadratnih metrih neto tlorisne površine. Nad predznambo je bil presenečen tudi Igor Jurij Pogačar, nekdanji direktor Ram Investa, ki se je pred kratkim znašel v osebnem stečaju, zaslovel pa je z oddajanjem stavbe za Nacionalni preiskovalni urad v Dimičevi ulici v Ljubljani. Povedal je, da so borcem res prodali določene prostore v stavbi, a ne omenjenih.

Od najemništva do lastništva

ZZB NOB se je v drugo nadstropje stavbe, ki jo je Ram Invest kupil jeseni 2006 s skoraj devet milijonov evrov vrednim posojilom NLB, kot najemnik preselil leta 2009. Dve leti kasneje je prostore odkupil. Predsednik zveze Tit Turnšek je pojasnil, da so imeli od prodaje počitniškega doma v Strunjanu pred leti višek sredstev, ki so jih želeli vložiti v lastno nepremičnino. Njegovi predhodniki s tedanjim generalnim sekretarjem zveze Andrejem Šušteršičem na čelu so se ob pregledu razpoložljivih možnosti odločili ostati v isti stavbi. Pogačarjevemu podjetju, ki je zaradi finančne stiske začelo odprodajati premoženje, so odšteli poldrugi milijon evrov in postali 14-odstotni lastniki stavbe. Kupili so 833.39 kvadratnih metrov opremljenih poslovnih prostorov, 79,45 kvadratnega metra arhivskih prostorov v kleti in sedem parkirnih prostorov. Pogačar je zanikal, da bi bila z borci podpisana še kakšna druga pogodba, ki bi jim omogočala vpis predznambe lastninske pravice na preostalih prostorih Ram Investa.

Neurejeni zemljiškoknjižni vpisi

Borcem do danes iz neznanega vzroka v zemljiško knjigo še ni uspelo vpisati lastništva za parkirne prostore, ki so v drugi stavbi na Kuzmičevi ulici, medtem ko so vpis lastništva pri kupljenih prostorih v stavbi na Einspielerjevi ulici uredili. A na njih imajo še vedno vknjižene hipoteke v višini skoraj 25 milijonov evrov, skoraj devetmilijonsko od NLB in šestnajstmilijonsko od podjetja Heta Asset Resolution, pravnega naslednika družbe Hypo Leasing. Tudi ta podatek je tako zvezo borcev kot Pogačarja začudil, češ da bi morale biti hipoteke na teh prostorih že zdavnaj izbrisane. »Denar od prodaje prostorov je dobila NLB. Ta je že leta 2011 izdala delno izbrisno dovolilo, s katerim je dovolila, da se na nepremičninah, ki so jih kupili borci, izbriše hipoteka, vendar izbris očitno še ni opravljen. Prav tako je bil ob prodaji dogovorjen umik hipoteke od Hypo banke,« je povedal Pogačar.

V podjetju Heta Asset Resolution smo neuradno izvedeli, da prošnje borcev za izbris hipoteke niso dobili in da jih bodo zdaj sami pozvali k ureditvi zemljiškoknjižnega stanja. Tega želi že leto dni urediti tudi DUTB, kamor je bil prenesen kredit NLB Ram Investu. V DUTB so zahtevali tako izbris hipoteke NLB na borčevskih prostorih kot tudi izbris njihove predznambe lastninske pravice na prostorih, ki se bodo zdaj že drugič prodajali. Zanje in za 26 parkirnih prostorov (na njih borci nimajo predznamovane lastninske pravice) bo treba odšteti najmanj poltretji milijon evrov, torej pol manj, kot je bila izklicna cena na neuspešni junijski dražbi. Sicer pa je bila DUTB v stečajnem postopku Ram Investa priznana ločitvena pravica.

Propadel posel

Večji del pisarn, ki so jih borci kupili od Pogačarja, sameva. Pomenijo breme za zvezo, še pred kratkim pa je kazalo, da bodo z njimi bajno služili. Ob nakupu so od Ram Investa prevzeli tudi najemnika, javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZPM). Ta jim je za 409 kvadratnih metrov opremljenih poslovnih prostorov (21 pisarn), 2,55 kvadratnega metra čajnice in dva parkirna prostora plačevala 15,50 evra za kvadratni meter in 70 evrov za garažni parkirni prostor. Potem pa se je agencija na njihovo veliko razočaranje po letu dni izselila in se preselila v prostore Ram Investa v isti stavbi. Zapustila jih je decembra lani, ko se je zaradi dva evra nižje najemnine za kvadratni meter preselila v prostore Adriatica Slovenice na Slovenčevo ulico.

ZZB je od marca 2011 do konca maja 2012 od agencije za zdravila dobil dobrih 116.000 evrov najemnine. Kot zanimivost dodajamo, da je v tem času od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve prejel dobrih 700.000 evrov za ohranjanje zgodovinskih izročil in spominske slovesnosti, za spominske plošče in kipe ter vojna grobišča, za mednarodno dejavnost, za informativno, publicistično in založniško dejavnost ter za svoje delovanje.

Na zvezi, ki šteje 45.000 članov in jo sestavlja 77 združenj, zagotavljajo, da v lasti nimajo drugih nepremičnin. »Nekaj teh imajo posamezna združenja, ki pa so samostojne pravne osebe, zato nimamo vpogleda v njihovo materialno in finančno poslovanje,« je pojasnil Tit Turnšek, prvi mož očitno bogate in po novem ne samo borčevske, ampak tudi nepremičninske zveze.