Neuradno: Kandidat za mandatarja bo Miro Cerar

Kandidat za mandatarja strank, ki se pogovarjajo o novi vladi, bo po neuradnih informacijah ustavni pravnik Miro Cerar.

Objavljeno
11. februar 2013 18.20
Posodobljeno
11. februar 2013 18.20
mdr*Cerar
T. S., notranja politika, Pi. K., Delo.si
T. S., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Po Delovih neuradnih informacijah bo kandidat Desusa, SLS in DL ustavni pravnik dr. Miro Cerar.

V strankah, ki se pogovarjajo o sestavi nove vlade, si za kandidata za novega mandatarja želijo prav njega.

Po naših podatkih pa se še ni dokončno odločil, ali bo kandidaturo sprejel. Ta je povedal, da resne ponudbe doslej ni dobil in da zato informacij ne more komentirati.

V strankah te informacije niso niti potrdili niti zanikali, pravijo le, da si »želijo nestrankarskega kandidata brez politične prtljage«.

Po Stojanu Petriču in Janezu Potočniku so v zadnjih dneh za novega mandatarja največkrat omenjali Franceta Arharja, favorita SLS, vendar je, kot smo poročali, vse manj verjetno, da bi to postal.

V naslednjih dveh tednih se bodo morale stranke dogovoriti o novem mandatarju, o delitvi ministrskih mest in o ključnih točkah programa. Nova vlada bo sicer začasna, državo bo vodila do predčasnih volitev, predvidoma pa bo novi premier preveril podporo na zaupnici prihodnjo pomlad, pred volitvami v evropski parlament.

Po naših informacijah pogajanja strank o novi vladi v teh dneh intenzivno potekajo, a se sredinski trojček in PS o ključnih vprašanjih, torej o delitvi ministrskih mest in o programu - zlasti o usodi slabe banke in državnega holdinga - še niso uskladile. Za dogovor o koaliciji bo pomembno zlasti dogajanje v SLS, ki vidi smisel »začasne« vlade le, če bo imela res široko parlamentarno podporo.

***

Miro Cerar je trenutno redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti, kjer predava teorijo in filozofijo prava ter primerjalno pravo, na fakulteti za družbene vede pa osnove prava.

Še nedavno ga je predsednika države Borut Pahor predlagal za novega varuha človekovih pravic. Kandidaturo je zavrnil, saj meni, da »lahko za človekove pravice več stori kot profesor prava in aktivni član civilne družbe«.

Tax-Fin-Lex ga je leta 2012 izbral za najvplivnejšega pravnika v Sloveniji.

Je oče dveh otrok in sin legendarnega olimpijskega športnika Miroslava Cerarja starejšega.

***

Kaj je povedal?

O slovenski družbi (05.02.2013): »Slovenska družba danes vsekakor ni (dovolj) častna. Takšna lahko postane le, ko bo v njenih vodilnih sferah bistveno več častnih in manj nečastnih, majhnih ljudi.

O procesu Patria (07.12.) : V Sloveniji deluje sistem, ko »roka roko umije«, ko policija izgubi zaseženo dokumentacijo, ko se dokumentacija za Patrio kar založi. Tako se izgubi zaupanje.

O spremembah referendumske ureditve (08.06.2012): »Gre za sredstvo medsebojnega oblastnega boja elit.«

O napovedani spremembi političnega sistema, ki ga je predlagala SDS (04.12.2012): »Slovenija ni v položaju, ko bi morala radikalno spreminjati politični sistem, saj je ključni problem v tem, da ne spoštujemo obstoječega demokratičnega sistema.«

O ukradeni državi (18.09.2012): »Prispodoba o ukradeni državi opominja, da smo vsi državljani premalo državljansko aktivni.«

O sprejemanju zakonov po nujnem postopku (Janševa vlada jih je v kratkem času na ta način sprejela 16) je (08.07.2012) dejal: »Smo v krizi, ampak v takšni pa ne.«

O Kanglerju in Popoviču: »Izvolitev mariborskega in koprskega župana v državni svet je zame dokaz, da je slovenska že tako skromna demokratična kultura padla pod vse razumne nivoje«.

O pristnosti podpisov: Da je državni zbor prekinil sejo zaradi informativnih razgovorov kriminalistov z nekaterimi poslanci glede pristnosti njihovih podpisov na zahtevi za referendum, je zanj škandalozno.

O stricih iz ozadja: »Zame so to otročje igrice.«