Umik Koprivca povečal kadrovske apetite v koaliciji

SD in Desus ponujata SMC pomoč pri iskanju gospodarskega ministra. Židan meni, da je čas za koalicijski vrh.

Objavljeno
17. november 2014 08.11
Posodobljeno
17. november 2014 08.11
GOJKO KOPRIVEC
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, Mo. H., Z. P., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, Mo. H., Z. P., notranja politika

Ljubljana - Kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Gojko Koprivec bi se po napovedih moral danes predstaviti pred matičnim odborom DZ, a je bilo njegovo zaslišanje dopoldan sprva odpovedano, nato pa so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da Koprivec ni več kandidat.

Cerar se je tako odločil zaradi Koprivčevega zdravstvenih težav, ki da so »dovolj resne«, da zbujajo dvom o tem, da bi Koprivec lahko opravljal delo gospodarskega ministra.

SD in Desus ponujata pomoč, Han obupuje nad vlado

Vodja koalicijske stranjke SD Dejan Židan je ocenil, da ima največja stranka SMC težave s kadrovskim bazenom, zato je predlagal njegovo razširitev. O tem bi se lahko pogovorili na morebitnem koalicijskem vrhu, je novinarjem pred državnim zborom dejal Židan. S tem je namignil, da strankam ni nujno vztrajati pri resorjih, ki so bili dodeljeni po koalicijski pogodbi.

Podobno meni tudi podpredsednik Desusa Tomaž Gantar. Po njegovih besedah bi bilo »pošteno«, da o iskanju gospodarskega ministra - če ima SMC pri tem težave - spregovorijo v koaliciji in morda poiščejo skupnega kandidata, morda iz druge kvote. Pri tem ne misli na iskanje kandidata za gospodarskega ministra iz kvote Desus.

»SD je eden od stebrov politične stabilnosti v vladi in nimajo težav z iskanjem kandidatov. »Ko moramo zasesti kakšna pomembna mesta, imamo več kandidatov,« je novinarjem dejal Židan.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da ima SMC težave na »kadrovskem in komunikacijskem področju«. »Razočaran sem in razburjen tudi zato, ker nimamo gospodarskega ministra, ki bi oblikoval obrambo v gospodarstvu, primer tega je likvidacija Teta. Poslanci smo pisali predsedniku vlade in opozarjali na ta primer, a zgodilo se ni nič. Določeni skladi lahko delajo kar želijo, ne oziraje se na delavce in industrijo. Upam, da bo vlada čimprej stopila skupaj in začela delati, v nasprotnem je boljše, da se takšna vlada razide,« je bil oster Han.

Cerar: SMC ima dovolj kadra; ponudbe SD so hudomušne

Predsednik vlade s pobudo, da bi se koalicijske partnerice sestale na temo kadrovskih vprašanj , ni seznanjen, a se bo o tem pozanimal, je dejal. Meni, da ima SMC dovolj kadra, in da je zaplet s Koprivcem zgolj motnja in da gre za običakno prakso, ki se je že zgodila v prejšnjih mandatih. 

Ponudbe koalicije pri iskanju gospodarskega ministra je označil za »hudomušne ali še kaj več od tega.« Napovedal je, da bo novega ministrskega kandidata predlagal kmalu.

Dobovšek oster do SMC in do načina kadrovanja v Sloveniji

Oglasil se je tudi poslanec SMC Bojan Dobovšek, ki je zaradi načelnosti izstopil iz stranke konec septembra. Po njegovem mnenju je ključna težava Slovenije kadrovanje - kadrovanje po korupciji v širšem smislu, nepotizem, kronizem in klientalizem. Skupina posameznikov, ki so jo ustanovili, preden je to postala stranka SMC, je po njegovih besedah temeljila na načelih, da bodo kadrovali po kompetencah in ljudi, ki so na svojem področju prepoznavni. »Tega smo se na začetku držali. Sedaj pa odstopajo ljudje, ki nimajo pravih kompetenc,«njegovo izjavo, ki se v večji meri nanaša na današnji odstop direktorja Sove povzema STA.

Kritike o kadrovanju letijo tudi z opozicijske strani

Po mnenju poslaneca SDS Vinko Gorenaka, kadrovske težave kažejo na to, da mnogi potencialni kandidati razmišljajo, ali bi funkcijo sploh sprejeli ali ne, saj da vidijo velik prepad med tistim, kar premier govori, in tistim, kar je realno. Čedalje bolj pa je po besedah Gorenaka prisotno tudi spoznanje, da »iz ust Cerarja ne govori Cerar, ampak da govori nekdo drug, nekdo, ki stoji za njim«. Enako mnenje je izrazil tudi podpredsednik SDS Zvonko Černač, ki je dejal, da se SMC dogaja »kadrovska erozija«.

Černač pravi, da je imela vlada že pri svojem oblikovanju »velikanske težave pri iskanju kadrov za najbolj odgovorne funkcije« in da »še vedno nimamo gospodarskega ministra, ko so gospodarske razmere resne in zaskrbljujoče«.

Po ocenah vodje poslancev ZL Luke Mesca je glede na Koprivčevo bolezen umik kandidature pravilna poteza. A obenem ugotavlja, da se je zopet pokazala kadrovska šibkost Cerarjeve vlade, »ki si bo moral odgovoriti na vprašanje, kdo se s svojim imenom in priimkom sploh želi podpisati pod program te vlade.«

Spomnil je, da so le pol ure pred zaslišanjem Koprivca izvedeli za njegovo bolezen, vsi člani odbora pa so se tudi resno pripravili na zaslišanje.

V NSi Koprivcu želijo čim prejšnje okrevanje, a obenem premierju sporočajo, da bo moral v iskanje ministra za gospodarstvo vložiti več energije ter spremeniti tudi način iskanja in preverjanja kandidatov za ministre, je medijem povedal poslanec NSi Jožef Horvat.

Strinja se, da gre z vnovično preložitvijo Koprivčevega zaslišanja tik pred zdajci za nekorekten odnos in norčevanje Cerarja iz javnosti. Horvat je namreč poudaril, da gospodarstvo v vladi potrebuje svojega glasnika. Po ocenah poslanca NSi Jerneja Vrtovca pa zadnji odstopi s funkcij - odstopil je tudi direktor Sove - kažejo na izredno majhen kadrovski potencial koalicije.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer ocenjuje, da se je kandidat za gospodarskega ministra »skuril že v petek, vse ostalo je bilo pridobivanje časa.« Po njegovem mnenju je zadeva postala nevarno resna in groteskna, premier pa bi moral danes že priti z novim imenom za ministra. Möderndorfer je še spomnil, da je vlada z rebalansom proračuna največ vzela gospodarskemu ministrstvu, kar kaže, da »resne podpore temu ministrstvu ne daje.« V Zaab sicer vztrajajo pri tem, da bi resor ponovni vodil Metod Dragonja, a je to možnost Cerar pred časom zavrnil, ker ima Dragonja pomembno sekretarsko vlogo v njegovem kabinetu. 

Premier o kandidaturi ponovno razmislil

V kabinetu premiera so včeraj popoldan sporočili, da je Koprivčeva kandidatura negotova in da se bo Cerar o tem, ali Koprivec ostaja kandidat za ministra, odločil danes zjutraj.

Zaslišanje pred odborom bi moralo biti že minuli petek, a so ga zaradi nenadnega poslabšanja Koprivčevega zdravstvenega stanja preložili na danes. Predstavitev so preložili, ko je Koprivec premierja obvestil, da se mu je nenadoma poslabšalo zdravstveno stanje.

DZ naj bi o novem ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo ter tudi o Alenki Smerkolj kot novi ministrici brez resorja, zadolženi za razvoj, strateške projekte in kohezijo, odločal na redni seji, ki se začne danes.

Kdo je Gojko Koprivec?

Predstavili smo ga v rubriki Pod žarometom