Neuradno: Marko Voljč pristal na kandidaturo za mandatarja

Predsednik republike je za 17. uro sklical konferenco. V SDS menijo, da je predlog za Voljča neresen, v stranki SD presenečeni.

Objavljeno
18. januar 2012 12.44
Posodobljeno
18. januar 2012 12.55
Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika

Ljubljana - Po neuradnih informacijah bo predsednik države za novega mandatarja predlagal Marka Voljča, nekdanjega prvega človeka Nove Ljubljanske banke, ki zadnja leta službuje v belgijski banki KBC. V predsednikovem uradu informacije ne komentirajo, poslanci presenečeni nad informacijo.

Marku Voljču smo poslali elektronsko sporočilo in dobili odgovor, da je službeno odsoten do 27. januarja. Seja, na kateri bo parlament odločal o novem mandatarju, bo naslednjo soboto, 28. januarja.

Po naših informacijah je predsednik Türk danes opravil še en krog pogovorov s poslanskimi skupinami. Ali bo na tiskovni konferenci ob 17. uri predlagal Voljča za mandatarja ostaja neznanka. V uradu predsednika so zapisali, da bo Türk spregovoril o dosedanjem poteku posvetovanj s parlamentarnimi strankami o kandidatu za predsednika vlade.

Odzivi strank

Poslanci in poslanske skupine pred uradnim predlogom predsednika Türka, komu naj DZ podeli mandat za sestavo vlade, v večini niso želeli dati izjav. Dejali so, da se bodo o resnosti predloga najprej posvetovali pri predsedniku države in nato informacijo komentirali.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je presenečen nad informacijo, saj se pri predsedniku menda o tem niso pogovarjali. »Menim, da je nekorektno, da se to ime pojavlja in da nam ni bilo predstavljeno.«

V stranki SDS so v odzivu zapisali: »Predlog za g. Voljča se nam v razmerah, v katerih je država, zdi popolnoma neresen.«

Marka Voljča se je letos v zvezi z mandatarjem že omenjalo. Trojček GRK (Erjavec, Virant, Žerjav) je na mestu ministrskega predsednika v tehnični vladi z mandatarjem strokovnjakom predlagal Janeza Potočnika, Marka Voljča, Egona Zakrajška ali Janeza Šušteršiča.

Ali lahko t. i. tretji človek dobi podporo v razdeljenem parlamentu, kjer imata Zoran Janković in Janez Janša po 44 poslanskih glasov?

Kandidat za mandatarja leta 1992

Voljč je bil kandidat za mandatarja slovenske vlade že leta 1992, po razpadu Demosa konec leta 1991, ko so se poglabljala nasprotja v tedanji Peterletovi vladi. Peterle je zahteval odstop ministrov Bavčarja, Rupla in Kacina, češ da od znotraj najedajo vlado, potem pa je 22. aprila 1992 sam dobil nezaupnico.

Neodvisni poslanci so za novega mandatarja predlagali Marka Voljča, a mu je zmanjkalo šest glasov, potem je poskusil s kandidaturo Igor Bavčar, pa mu tudi ni uspelo, kot tretji pretendent se je pojavil Janez Drnovšek, ki je vodil skupaj štiri vlade.