Neustrezne razmere na hematologiji naj bi se uredile

Vodstvo UKC Ljubljana je nameravalo začeti z obnovo oddelka že konec lanskega leta, a se je zapletlo pri financiranju.

Objavljeno
08. junij 2012 15.37
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - Minister za zdravje Tomaž Gantar se je danes sestal z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in s pristojnimi za ureditev razmer na kliničnem oddelku za hematologijo, so sporočili z ministrstva za zdravje. Minister je od pristojnih zahteval pripravo ukrepov za takojšnje izboljšanje razmer na tem oddelku v okviru danih možnosti, navaja STA.

Prihodnji torek bo v prostorih UKC Ljubljana sestanek vodstva in društev bolnikov, na sestanek pa bo prišel tudi minister Gantar. Še pred sestankom pa si bo minister ogledal hematološki oddelek in razmere na njem.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da so pred dnevi na svojih spletnih straneh objavili javni razpis za izvedbo gradbenih, obrtniških in instalacijskih del na hematološkem oddelku. Odpiranje ponudb je predvideno 5. julija. Po časovnici bi se tako obnova hematološkega oddelka lahko začela v septembru, predvidevajo na ministrstvu.

Na neustrezne razmere na hematološkem oddelku, kjer se zdravijo bolniki po presaditvi krvotvornih matičnih celic in z najtežjimi oblikami krvnih rakavih bolezni, društva bolnikov in zdravniki opozarjajo že več let. Vodstvo UKC Ljubljana je nameravalo začeti z obnovo oddelka že konec lanskega leta, a se je zapletlo pri financiranju.

Vodstvo UKC je želelo za obnovo najeti posojilo v višini 11,2 milijona evrov, a prejšnja vlada s tem ni soglašala, namesto tega je odobrila financiranje iz proračuna. Sredstva za obnovo so v proračunu zagotovljena tudi po rebalansu proračuna.