Nevladne organizacije pozivajo k ureditvi nedopustnih razmer

»Izjemno smo zaskrbljeni zaradi povsem neustreznih namestitvenih razmer na nekaterih lokacijah,« so zapisali.

Objavljeno
30. oktober 2015 12.16
Begunci, Šentilj
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

»Ker se razmere na teh lokacijah ne izboljšujejo in ker mnogi naši konstruktivni predlogi za izboljšanje niso obrodili sadov, smo se odločili za odločen javni poziv«, je v pismu predsedniku vlade zapisala skupina nevladnih organizacij, ki dnevno na terenu spremlja položaj beguncev in pomaga pristojnim službam.

»Izjemno smo zaskrbljeni zaradi povsem neustreznih namestitvenih razmer na nekaterih lokacijah, zlasti pa v Rigoncah, Brežicah, Dobovi in na Šentilju, ki ne ustrezajo minimalnim standardom«, trdijo nevladniki. »Prenočevanje na prostem, nedostopnost ustreznih sanitarij, večurno zadrževanje brez hrane in vode, nevzdržni higienski standardi in nevarnost, ki jo za begunce pomeni neprestano kurjenje ognja zaradi gretja, so razmere, ki so nedopustne in nesprejemljive.« Še zlasti, ker je beguncem omejeno gibanje in teh prostorov ne morejo zapustiti. Zato pozivajo k takojšnjemu ukrepanju.

Primer Lampedusa

Za podobne razmere, v katerih so bili prisiljeni bivati begunci, je že bila obsojena Italija. Evropsko sodišče za človekove pravice je v sodbi opozorilo, da množični prihodi in otežene razmere držav ne izključujejo iz odgovornosti po mednarodnem pravu, prav tako pa te odgovornosti ne izključuje dejstvo, da ljudje v takih razmerah v Sloveniji bivajo le nekaj dni. Razmere v Sloveniji so vsaj primerljive, če ne celo slabše od tistih, zaradi katerih je bila obsojena Italija, trdijo nevladniki.

Tožba na evropsko sodišče

»Država mora nemudoma zagotoviti dovolj ogrevanih in ustrezno sanitarno opremljenih šotorišč, ki bodo zagotavljala minimalne standarde večdnevnega čakanja na sprejem v drugih državah članicah EU. V primeru, da do sprememb ne bo prišlo, bomo civilnodružbene organizacije preučile možnost vložitve urgentne tožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice v skladu s 40. členom Pravil postopka pred ESČP« napovedujejo nevladne organizacije.

Sovražni govor

Predsedniku vlade pa očitajo, da njegovo nenehno poudarjanje varnostnih vidikov povečanega prehoda beguncev ne prispeva k umirjanju razprave, temveč povečuje občutek ogroženosti med državljani in povečuje pojavljanje sovražnega govora. »Glede na razmere, ki vladajo v sprejemnih in nastanitvenih centrih je ogrožena predvsem varnost beguncev samih, ki so zaradi nevzdržnih pogojev (spanja zunaj, zmrzovanja, nezadostnih higienskih razmer, nezadostne prehrane) izpostavljeni nevarnosti za svoje zdravje in življenje«, so še zapisali v javnem pozivu predsedniku vlade.

Podpisniki

Amnesty International Slovenije, Društvo Ključ, Društvo Ovca, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS, Greenpeace CEE v Sloveniji, Humanitas, Inštitut za Afriške študije-IAŠ, Mirovni inštitut, Pravno informacijski center nevladnih organizacij -PIC, SEZAM -Združenje mladih, staršev in otrok, SKC Danilo Kiš, Slovenska filantropija, Zavod Global, Zavod Povod, Zavod Voluntariat, Zveza prijateljev mladine Slovenije.