Nezaupanje med strankami

Pred kampanjo: politikom zmanjkuje časa za sklepanje trdnih zavezništev.

Objavljeno
09. junij 2014 22.41
Naklo 4.12.2011, parlamentarne volitve 2011, foto: Tomi Lombar
Zoran Potič, Anže Božič. notranja politika
Zoran Potič, Anže Božič. notranja politika
Ljubljana – Potem ko je predsednik republike Borut Pahor razpisal volitve za 13. julij, se je v slovenski strankarski politiki začela tekma s časom. Po eni strani pri sklepanju zavezništev in koalicij še ni mogoče zaznati večjih sprememb, po drugi strani ustavno sodišče v sredo razpravlja o ustavnosti razpisanih volitev.

Kmalu potem ko je postalo jasno, katerega dne julija bodo razpisane predčasne parlamentarne volitve, so se v velikem delu političnega prostora sprožili procesi različnih načinov povezovanja. Lekcija, ki so jo dobile stranke političnega centra in levice po evropskih volitvah, ko so se razpršene znašle osamljene z majhno podporo na začelju, je bila poučna. Z enim očesom pa so opazovale sodelovanje NSi in SLS, ki jima je na ta račun uspelo osvojiti dva mandata v evropskem parlamentu. NSi in SLS nameravata še naprej sodelovati. Skupne liste ne bosta pripravili, ampak bosta stranki sestavili le programsko koalicijo.

Fronto razbitih sil na liberalni levici je prva poskušala povezati predsednica nove stranke Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab). Po tednu dni pogovorov z Zaresom, Solidarnostjo, Verjamem Igorja Šoltesa in SMS-Zelenimi še ni rezultatov. V ZaAB in Verjamem pravijo, da bi lahko bilo kaj več znanega v sredo ali konec tedna. Iz neformalnih pogovorov pa lahko sklepamo, da imajo tudi v tem bloku težave s časom za sklepanje trdnejših zavezništev za preseganje nezaupanja med akterji. To se kaže predvsem na relaciji Zaab in Solidarnost.

Zadnja se aktivno (ali še bolj kot na drugi strani) pogaja s Socialnimi demokrati. Kakšen bo izkupiček na tej strani, še ni jasno, sta pa SD in Desus že prejšnji teden razglasili predvolilno koalicijo, a prav tako brez skupne liste, vendar z zavezo, da bosta podprli mandatarsko ambicijo Dejana Židana ali Karla Erjavca, če bo kateri od njiju prejel dovolj visoko podporo.

Tudi prvak PS Zoran Janković, ki za večino strank na levici sicer ni zaželen partner, je napovedal, da bo poskušal poiskati zaveznike. Ljubljanski župan se bo menda pogovarjal z LDS in Demokratsko stranko Slovenije, medtem ko povezovanje s stranko Lipa Saša Pečeta ni uspelo. Po relativno uspešnem nastopu na evropskih volitvah, na katerih so sicer ostali brez predstavnika v Bruslju, a dobili več kot petodstotno podporo, bodo moči spet združili v Iniciativi za demokratični socializem, gibanju TRS in Demokratični stranki dela. Zadnji sta se o možnosti sodelovanja pogovarjali tudi z »vstajniško« Solidarnostjo, a sta se stranki Matjaža Hanžka in Franca Žnidaršiča nazadnje odločili za skupno listo Združene levice.