Nosilec liste NSi za evropske volitve bo Lojze Peterle

Svet stranke je tudi podprl glasovanje poslancev NSi o noveli zakona o arhivih, so danes sporočili iz NSi.

Objavljeno
15. februar 2014 14.41
25.7.2012 Ljubljana, Slovenija. Lojze Peterle, clan Nove Slovenije - NSi in evropski poslanec.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ljubljana - Svet NSi je v petek pozno zvečer za nosilca liste za volitve v Evropski parlament, ki bodo 25. maja, podprl Lojzeta Peterleta in sklenil, naj se pogovori z SLS o morebitnem skupnem nastopu na volitvah nadaljujejo. Svet je tudi podprl glasovanje poslancev NSi o noveli zakona o arhivih, so danes sporočili iz NSi.

NSi in SLS se v zadnjih tednih dogovarjata o skupnem nastopu na volitvah v Evropski parlament. Predsednica NSi Ljudmila Novak je prejšnji teden dejala, da je SLS, ki doslej ni imela evropskega poslanca, izrazila željo, da bi morebiti na evropske volitve šli skupaj. Izrazila je prepričanje, da bi skupaj dosegli zelo dober rezultat.

Svet NSi je v petek tudi sklenil, da podpira glasovanje poslanske skupine NSi o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. NSi podpira sprejeto novelo, ker povečuje dostopnost do arhivskega gradiva, zato stranka pri zbiranju podpisov za referendum ne bo sodelovala.

Evropski poslanec iz vrst NSi Peterle je zaradi novele zakona o arhivih minuli teden predlagal sestanek organov stranke in predsednikov območnih odborov stranke. Kot je dejal, se o tako pomembni politični temi ne sme odločati zgolj v ozkem krogu.

Peterle je dodal, da je načelen in jasen odnos do totalitarnega režima bistven za verodostojnost stranke tudi na evropskih volitvah, ter da je zakonska rešitev, ki tehnično oteži možnost raziskovanja delovanja Udbe in izenači storilca z žrtvijo, nesprejemljiva.

Stranka SDS je v četrtek začela postopek zbiranja 40.000 podpisov za referendum o noveli, ker je prepričana, da novela tehnično zapira arhive in onemogoča raziskovanje gradiva.