Nova generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar

Pod žarometom: Desna roka predsednika DZ Milana Brgleza bo univerzitetna diplomirana politologinja.

Objavljeno
25. avgust 2014 20.41
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Desna roka predsednika državnega zbora Milana Brgleza v tem mandatu bo univerzitetna diplomirana politologinja Uršula Zore Tavčar, ki je na mestu generalne sekretarke državnega zbora zamenjala dosedanjo sekretarko Mojco Prelesnik. Zore Tavčarjeva je leta 1993 diplomirala na fakulteti za družbene vede ljubljanske univerze, leto kasneje je opravila tudi strokovni izpit za delo v državni upravi. Govori angleško, hrvaško, nemško, srbsko in špansko.

Njena poklicna pot je ves čas vezana na delo v državnem zboru, saj se je v njem zaposlila takoj po študiju. Najprej je delala na oddelku za mednarodno sodelovanje, kjer je poleg drugega strokovnega dela na področju mednarodnih odnosov in mednarodnega sodelovanja državnega zbora opravljala tudi delo sekretarke stalnih parlamentarnih delegacij v mednarodnih organizacijah. V letih 2003 in 2004 je bila vodja oddelka za mednarodno sodelovanje, po reorganizaciji državnozborskih služb pa od leta 2004 sekretarka odbora za zunanjo politiko. Lani je prevzela še vodenje oddelka za pripravo in vodenje sej državnega zbora in njegovih delovnih teles.

Poleg rednega dela je ves čas sodelovala v različnih parlamentarnih projektnih skupinah. Med pomembnejšimi projekti omenimo, da je bila članica projektne skupine za pripravo na predsedovanje naše države Evropski uniji, sodelovala je pri twinning projektu za harmonizacijo prava v Črni gori in v projektni skupini za prenovo spletnega portala v državnem zboru.

Po presoji Milana Brgleza, ki je predlagal novo generalno državno sekretarko, je Uršula Zore Tavčar oseba, ki ima ustrezne strokovne in organizacijske sposobnosti ter primerne izkušnje, saj zaradi dolgoletnega raznovrstnega strokovnega dela v državnem zboru zelo dobro pozna postopke in delo te institucije. Brglez jo pozna že zelo dolgo, zato je bila njegova odločitev, kot je pojasnil, toliko lažja. Bila sta tudi sošolca na fakulteti, njeno dosedanjo delo v državnem zboru pa je označil za korektno, in to do vseh poslanskih skupin.

Generalni sekretar oziroma sekretarka državnega zbora je sicer vodja vsej parlamentarnih služb. Za svoje delo je odgovoren državnemu zboru.