Nova koalicija nastaja, Janša ostaja

Najverjetneje bo spremenjen zakon o vladi, po naših informacijah bodo vrnili samostojno ministrstvo za kulturo.

Objavljeno
11. februar 2013 22.02
rsi*MNENJA/SOBOTNA
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Medtem ko je predsednik države Borut Pahor že odposlal vabila predsednikom parlamentarnih strank za četrtkov skupni sestanek, se pogovori med prvaki morebitne nove koalicije nadaljujejo. Skupni sestanek, na katerem bi lahko že predstavili kandidata za mandatarja, bo predvidoma v prihodnjih dneh.

Bolj težavna kot iskanje mandatarja bo delitev ministrskih mest. Oblikovalci nove koalicije razmišljajo, da bodo v vladi tudi predstavniki strank, vendar bo kandidate za ključna mesta izbral mandatar, ki ne bo profesionalni politik. Zelo verjetno je, da bodo pred imenovanjem ministrske ekipe spremenili zakon o vladi in – po naših informacijah – vrnili samostojno ministrstvo za kulturo.

Včeraj se je pokazalo, da v koaliciji najbrž ne bo Socialnih demokratov, čeprav bodo, kot je povedal vodja poslancev Janko Veber, podprli nezaupnico. Predsednik SD Igor Lukšič je namreč znova izjavil, da je »po zdajšnji vladi, ki razpada, in s temi koalicijskimi partnerji iluzorno, da bi prišlo do boljše le z zamenjavo večine v parlamentu«. Uradno stališče Socialnih demokratov tako ostaja, da lahko nova vlada, ki bo uživala zaupanje ljudi, nastane le po volitvah. »Vse drugo bo le še slabše,« je sporočil Lukšič.

Janković ostaja

Nekaj neznank je tudi v SLS, ki gre v začetku marca na kongres. Opolnoči se je iztekel rok za vložitev kandidatur za novega predsednika; za to mesto se, kot je znano, potegujeta Franc Bogovič in Laris Gaiser.

Na današnjem sestanku izvršilnega odbora bodo potrjevali kandidature za vsa vodilna mesta v stranki, govorili pa bodo tudi o oblikovanju nove vlade. V pogajanjih sicer SLS uradno ne sodeluje, je pa stranka del »sredinskega trojčka«, brez katerega nove koalicije ni mogoče sestaviti.

SLS bo zastopala mnenje, da je tehnična vlada mogoča le s čim širšo večino v parlamentu, in torej pričakuje vsaj še podporo SD in morda tudi NSi. Ljudska stranka bo, tako kot Državljanska lista, tudi vztrajala pri tem, da se pred morebitnim vstopom v vlado umakne Zoran Janković.

A za zdaj ne kaže, da se bo to kmalu zgodilo. Zoran Janković je na vprašanje, ali je mogoče pričakovati njegov odstop, odgovoril: »Zakaj pa?« Zatrdil je, da se je iz državne politike umaknil in ga sploh ne zanima, kaj zahteva sredinski trojček. »Kar sami naj sestavijo vlado in prevzamejo odgovornost za to, da so pomagali, da je bila imenovana vlada Janeza Janše s programom, ki je izjemno slab za to državo,« je še dodal.